Njemačka neodlučnost pogoršala krizu u Grčkoj?

Kritičari smatraju da je njemačka kancelarka Angela Merkel bila više zauzeta traženjem podrške u zemlji, nego vođenjem eurozone ka brzom rješenju krize.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2011. 19:25h

Njemačka je optužena da je protivrječnim porukama i neodlučnošću pogoršala situaciju u Grčkoj, koja se nalazi na ivici finansijske propasti, ocjenjuje danas agencija Asošijeted pres (AP).

Kritičari smatraju da je njemačka kancelarka Angela Merkel bila više zauzeta traženjem podrške u zemlji, nego vođenjem eurozone ka brzom rješenju krize.

Njemačkoj su takođe upućene kritike da je ishitreno iznosila predloge koji su uznemiravali tržište, ali nisu dovodili ni do čega.

Ministar finansija Volfgang Šojble (Wolfgang Schaeuble) nedavno je tražio da banke ponesu dio grčkog tereta u Grčkoj, ali je taj predlog povučen poslije glasnog protivljenja, između ostalih, Evropske centralne banke i francuske vlade.

Učešće privatnih kreditora sada će biti isključivo na dobrovoljnoj osnovi.

Premijer Luksemburga Žan-Klod Junker (Jean Claude Juncker), koji je takođe predsjedavajući sastanaka ministara finansija 17 članica eurozone, javno je izrazio nezadovoljstvo situacijom.

"Sve postaje još skuplje zato što uključujemo privatne kreditore zbog domaćih političkih obzira u Njemačkoj", rekao je Junker njemačkim medijima prošle sedmice.

Od kako je krajem 2009. godine izbila kriza u Grčkoj, odgovor Evrope bio je obilježen neodlučnošću i odugovlačenjem, bilo da se radilo o samom iznosu zajma, ulozi privatnog sektora ili izdavanju euroobveznica, dodaje AP.

Neki tvrde da je Njemačka sporo reagovala i njen neuspjeh da povede na početku i podrži sveobuhvatno rješenje dužničku krizu učinila težom nego što je trebalo da bude, zaključuje AP.

Bonus video: