Ministri eurozone odložili odluku o isplati zajma Grčkoj

Ministri eurozone su saopštili da će privatni sektor učestvovati u novom paketu pomoći na dobrovoljnoj bazi, prenio je AP.
0 komentar(a)
eurozona, Foto: Telegraph.co.uk
eurozona, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 20.06.2011. 12:05h

Višesatni pregovori ministara finansija 17 članica Evropske unije o finansijskoj pomoći Grčkoj završeni su bez odluke o isplati nove tranše kredita koja bi pomogla toj zemlji da izbjegne bankrot sljedećeg mjeseca.

Grčka će početkom jula dobiti zajam od 12 milijardi eura, koji je dio paketa pomoći EU i MMF-a u ukupnom iznosu od 110 milijardi eura, ali samo ako uspije da obezbijedi 28 milijardi eura ekonomskim reformama i smanjenjem troškova do kraja mjeseca, izjavio je premijer Luksemburga i šef Evrogrupe Žan-Klod Junker.

"Moramo, naravno, da sačekamo to glasanje" u grčkom parlamentu, rekao je Junker, koji predsjedava sastancima ministara finansija 17 članica eurozone.

Junker je dodao da ako parlament podrži nove mjere štednje, Grčka će sigurno dobiti novi paket pomoći koji će joj naredih godina pomoći u ekonomskom oporavku.

Ministri eurozone su saopštili da će privatni sektor učestvovati u novom paketu pomoći na dobrovoljnoj bazi, prenio je AP.

"Neće biti vršen pritisak na privatni sektor", naglasio je Junker.

On je najavio da planira da početkom jula sazove poseban sastanak ministara finansija, na kojem će biti razmotrena preostala pitanja.

Oštre mjere štednje izazvale su višednevne proteste Grka. Premijer Jorgos Papandreu je prošle sedmice rekonstruisao vladu, a parlament treba da glasa o povjerenju novom kabinetu.

Bez usvajanja novih mjera štednje budžetski deficit u Grčkoj će ostati veći od planiranog, a državni dug će, kako se očekuje, dostići 160 odsto bruto domaćeg prozivoda do kraja godine.

Bonus video: