Papandreu apelovao na poslanike i građane da podrže vladu

Papandreu je pozvao na održavanje referenduma o promjenama političkog sistema, uključujući ustav zemlje, prenio je AP.
0 komentar(a)
Papandreu, Foto: Ekonomia-ks.com
Papandreu, Foto: Ekonomia-ks.com
Ažurirano: 19.06.2011. 16:14h

Grčki premijer Jorgos Papandreu pozvao je poslanike da podrže rekonstruisanu vladu koja treba da sprovede ekonomske reforme, jer bi neplaćanje duga bila katastrofa.

Grčki parlament treba da glasa o povjerenju novoj vladi čije je članove Papandreu imenovao u petak, poslije višednevnih demonstracija građana nezadovoljnih vladinim mjerama štednje.

Papandreu je, otvarajući skupštinsku raspravu o izglasavanju povjerenja, rekao da se zemlja nalazi na kritičnom raskršću i da problemi ne mogu biti riješeni odbijanjem međunarodne pomoći, prenio je Rojters.

Papandreu je pozvao na održavanje referenduma o promjenama političkog sistema, uključujući ustav zemlje, prenio je AP.

Okrivivši "naduven državni sektor" za ekonomsku krizu, Papandreu je obećao velike promjene, dodajući da će revizija ustava olakšati krivično gonjenje delikventnih vladinih zvaničnika.

On je apelovao na Grke da podrže nepopularne mjere neophodne za prevazilaženje dužničke krize.

Slika podijeljene nacije ne doprinosi rješavanju problema, rekao je Papandreu, dodajući da međunarodni zajmodavci žele da vide Grčku da stoji na svojim nogama.

Grčke novčane rezerve će uskoro biti istrošene bez nove tranše paketa pomoći Međunarodnog monetarnog fonda i evropske unije, upozorio je Papandreu.

On je obećao da će biti ispravljene nepravde načinjene prilikom implementacije sporazuma o zajmu.

Bonus video: