"Šetnja drolja" održana u Edinburgu

U protestima obično učestvuju mlade žene koje su provokativno obučene,a u okviru pokreta se održavaju i svojevrsne radionice
170 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2011. 17:27h

Ono što se na engleskom zove "Slutwalk" a kod nas bi se moglo prevesti kao "Šetnja drolja" je održan danas u Edinburgu u Škotskoj.

Taj protestni marš je međunarodnog karaktera a prvi put je održan 3. aprila ove godine u Torontu, a od tada je održano još 6 sličnih marševa širom svijeta, a najavljeno je još 10-ak ove godine.

Ovi marševi predstavljaju protest protiv uvjerenja da izgled žene može da bude izgovor za zlostavljanje i silovanje, a pokret je nastao nakon komentara jednog kanadskog policajca koji je rekao da se većina žrtava silovanja "oblačilo poput drolja" i da bi to trebalo izbjegavati.

U protestima obično učestvuju mlade žene koje su provokativno obučene,a u okviru pokreta se održavaju i svojevrsne radionice.

One pokušavaju da objasne da njihovo oblačenje ne predstavlja automatsku poruku muškarcu "da ih žele" , a naziv za šetnju su izabrali jer žele da riječ drolja više nema negativnu konotaciju.

Preko 3 hiljade mladih žena se okupilo u Torontu u okviru održavanja prve "Šetnje drolja", a kasnije su te šetnje organizovane u Brazilu, Danskoj, SAD, Australiji i Britaniji, a najavljeni su u Novom Zelandu, Meksiku, Južnoj Koreji i Irskoj.

Galerija

Bonus video: