Većina Francuza misli da je Štros-Kanu smješteno

Američki mediji su kritikovali francuske zbog tradicije čuvanja seksualnog života političara od javnosti.
0 komentar(a)
Dominik Štros-Kan, Foto: Beta/AP
Dominik Štros-Kan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.05.2011. 20:15h

Anketa u Francuskoj, sprovedena prije prvog pojavljivanja Dominik Štros-Kana na sudu u ponedjeljak, a objavljena danas, pokazala je da više od polovine stanovništva vjeruje da je Štros-Kan žrtva namještaljke, objavio je Rojters.

Anketa CSA je pokazala da 57 odsto ispitanika vjeruje da je ovaj političar iz reda socijalista, koji je bio favorit za predsjedničke izbore u Francuskoj 2012, definitivno ili vjerovatno žrtva zavjere.

Čak 70 odsto pristalica socijalista je zauzelo taj stav. Ipak, samo jedan političar – koji nije socijalista – javno je podržao takvo objašnjenje a većina francuskih medija je odbacila teorije zavjere.

Američki mediji su kritikovali francuske zbog tradicije čuvanja seksualnog života političara od javnosti i zato što su pokazali više saosjećanja sa Štros-Kanom nego sa navodnom žrtvom silovanja, čiji identitet su otkrili neki francuski mediji.

Filozof Bernar-Anri Levi, Štros-Kanov prijatelj već 25 godina, stao je u njegovu odbranu.

„Ništa na ovom svijetu ne može opravdati način na koji je taj čovjek bačen lavovima,“ napisao je na njegovom blogu.

Očekuje se da Štros-Kan, koji odbacuje sve optužbe, ostane u zatvoru na njujorškom Rajkers ostrvu, poznatom po nasilju, do sjutrašnjeg pojavljivanja na sudu, kada će advokati možda ponovo zatražiti oslobađanje u kauciju. Do bilo kakvog suđenja bi moglo proći pola godine.

Zbog njegovog visokog položaja, Štros-Kan je smješten u dio zatvora gdje obično borave zatvorenici koji boluju od veoma zaraznih bolesti, prenio je AP. Portparol zatvora je rekao da se on nalazi u krilu sa oko 14 ćelija i da su sve prazne osim njegove.

Predsjednik sindikata zatvorskih čuvara kazao je da je Štros-Kan tokom procjene mentalnog zdravlja učinio ili rekao nešto što je zabrinulo ljekare te da je pod nadzorom 24 sata.

Jedan policijski zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman zbog osjetljivosti informacija o zatvoreniku, rekao je da Štros-Kan nije pokušao da naudi sebi.

Očekivalo se da će ga juče posjetiti supruga, bivša francuska TV novinarka Ana Sinkler.

Bonus video: