Poljska: Ljevica predlaže zakon o braku među osobama istog pola

Poljska ljevica konsultovala je prijedlog tog zakona sa aktivistima za prava LGBT osoba a kao najprikladniji za Poljsku odabran je francuski model.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2011. 09:31h

Postkomunisti iz Saveza demokratske ljevice (SLD) podnijeće, na Dan borbe protiv homofobije, za religiozno konzervativno poljsko društvo revolucionarni prijedlog zakona o registrovanom partnerstvu koji bi mogle da sklapaju osobe istog pola.

"Smatramo da je krajnje vrijeme da se Poljska pridruži onim zemljama Evrope gdje su brakovi među osobama istog pola mogući. Mislim da je javno mnjenje već spremno na rješenje koje je vezano za regulisanje pravnih i administrativnih pitanja", kazala je potpredsjednica SLD Katažina Pjekarska.

Poljska ljevica konsultovala je prijedlog tog zakona sa aktivistima za prava LGBT osoba, prije svega iz poljske nevladine organizacije Kampanja protiv homofobije a kao najprikladniji za Poljsku odabran je francuski model.

Novi zakon omogućio bi da dva "fizička lica" pri čemu je svejedno da li su različitog ili istog pola sklope partnerski sporazum u kome bi precizirala uzajamne obaveze kada je u pitanju zajednički život i imovinska pitanja.

To partnerstvo registrovalo bi se kao pisani ugovor kod notara, a vrlo lako bi moglo da se raskine i jednostranim odstupanjem od sporazuma.

Registrovano partnerstvo davalo bi pravo na zajedničku imovinu, zajedničko oporezivanje prihoda kao kod brakova, pravo nasleđivanja u prvom nizu, pravo na prelazak stanarskog prava.

O usvajanju djece u tom partnerstvu nema ni govora, a ne bi smjeli da ga sklapaju ljudi koji su već u klasičnom braku i bliski rođaci.

"Odabrali smo građanski model, a ne bračnu ili vanbračnu zajednicu. S obzirom da se bliži kraj ovog saziva parlamenta a nemamo potrebnu većinu, šanse za usvajanje tog zakona nijesu velike. Ali važno je da se započne rasprava", kazao je poljskoj novinskoj agenciji PAP Kristijan Legjerski iz Inicijativnog odbora za pripremu tog zakona.

Bonus video: