Tusk: Evropa se ne smije nacionalizmom braniti od krize

"Hrvatska već jeste u EU. Čekamo samo na formalne potpise", rekao je poljski premijer Tusk.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 11:39h

Upozorenjem poljskog premijera Donalda Tuska da se Evropa pred krizom ne brani protekcionizmom i nacionalizmom danas je u Katovicama počeo 3. Evropski ekonomski forum posvećen prije svega Srednjoj i Istočnoj Evropi.

U brojnim debatama stručnjaka i zvaničnika na tom prestižnom regionalnom ekonomskom forumu učestvuje ukupno 6.000 zvanica a među njima su i premijeri Češke, Slovačka, Mađarske, Hrvatske i domaćina Poljske, kao i predsjednik Evropskog parlamenta, bivši poljski premijer Ježi Buzek.

Poljski premijer Donald Tusk na otvaranju kongresa ukazao je na to da se danas, kada je Evropa suočena sa privrednim potresima, neki pitaju kakvog smisla uopšte ima ujedninjena Evropa.

"Ideja ujedinjene Evrope nije devalvirala. Zato svako ko kaže da pred krizom treba zaigrati na kartu nacionalizma ili protekcionizma želi da je proda", kazao je poljski premijer.

Tusk je naglasio da se uloga ujedinjene Evrope gradi i preko primanja novih država.

"Hrvatska već jeste u EU. Čekamo samo na formalne potpise", rekao je Tusk i naglasio da će Poljska koja od jula do kraja ove godine predsjedava EU biti predstavnik onih zemalja koje je oštetila istorija i koje stoga znaju kakva cijena se plaća za Evropu bez granica.

Predsjednik EP Ježi Buzek otvarajući svečano kongres takođe je naglasio potrebu solidarnosti na cijelom starom kontinentu.

"Zato mi imamo u vidu i Moldaviju ili Gruziju a takođje i Bjelorusiju iako ćemo tamo na demokratiju morati da pričekamo", kazao je Buzek.

Prvi dan kongresa posvećen je temi konkurentnosti EU, privrednim problemima i izazovima Srednje Evrope i energetici. Preostala dva dana skupa biće održane manje debate, između ostalog i o klasterima kao šansi za inovativni rast privreda.

Bonus video: