Ruska vlada zabranila izvoz benzina

Ruska vlada zabranila je izvoz benzina kako bi stabilizovala nedostatak tog energenta na tržištu, saopštio je danas zamjenik ministra energetike Sergej Kudrjašov.
0 komentar(a)
benzin, Foto: Shutterstock.com
benzin, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.04.2011. 11:51h

Prethodno je iz Vlade bilo saopšteno da će biti zabranjen izvoz svih naftnih prozvoda, ali je potom precizirano da se ograničenje odnosi samo na benzin.

U nizu ruskih regiona pojavio se nedostatak benzina, a Kudrjašov je to objasnio nespremnošću nezavisnih trgovaca da na berzi rade sa novim elektronskim terminalom.

"Obučavanje trgovaca da koriste novu tehnologiju rada na naftnoj berzi, kao i povećanje rezervi nafte na skladištima", on je naveo kao rješenje tog problema na tržištu.

Kudrjašov je rekao da se očekuje da će obustavljanjem izvoza biti riješen problem deficita benzina već u maju, dodajući da je Vlada o tome već postigla dogovor na savjetovanju sa naftnim kompanijama.

Prema njegovim riječima, za četiri mjeseca ove godine Rusija je izvezla oko million tona naftnih proizvoda, a tokom prosle godine oko tri miliona tona.

"Ministarstvo energetike očekuje da će cijene benzina u Rusiji porasti za pet odsto", rekao je on.

Predsjednik Lukoila Vagit Aekperov juče je izjavio da cijene benzina mogu da porastu izmedju pet i sedam odsto, objašnjavajući da čak i to povećanje neće pokriti troškove kompanija.

Državno tužilaštvo je saopštilo da je došlo do "zavjere" na tržištu naftnih prozivoda, odnosno da neki prozivodjači namjerno izazivaju nestašice kako bi povećali cijene i počeli sa Federalnom antimonopolskom komisijom odgovarajuće provjere.

Bonus video: