Turski premijer Evropskom parlamentu: Ne poznajete našu situaciju

"Taj izvještaj je neizbalansiran. Oni koji su pripremili taj dokument ne poznaju situaciju u Turskoj", izjavio je premijer Erdogan.
0 komentar(a)
Turski premijer, Foto: Dw-world.de
Turski premijer, Foto: Dw-world.de
Ažurirano: 13.03.2011. 12:19h

Turski premijer Tajip Erdogan oštro je kritikovao Evropski parlament zbog izvještaja u kome se tvrdi da se u Turskoj ne poštuju slobode štampe, dok lokalni novinari održavaju proteste protiv vlade, prenosi Tanjug.

"Taj izvještaj je neizbalansiran. Oni koji su pripremili taj dokument ne poznaju situaciju u Turskoj", izjavio je premijer Erdogan.

Evropski parlament je oštro reagovao poslije hapšenja više od deset novinara, koji su osumnjičeni da su bili pripadnici jedne šire organizacije koja je pripremala državni udar.

U izvještaju se govori o cenzuri i samocenzuri i poziva vlada u Ankari da poštuje pricipe slobodne štampe.

Istaknuto je, takođe, da će EP pažljivo pratiti sudske procese protiv novinara koji su se našli na udaru.

U Vladi kažu da ta hapšenja nemaju veze sa slobodom štampe, već da se radi o krivičnim delima za koja su novinari osumnjičeni.

U lokalnim novinarskim udruženjima, međutim, upozoravaju da vladajuća partija na ovaj način pokušava da ućutka neposlušne novinare uoči parlamentarnih izbora.

Novinari se ne mire sa takvom situacijom i održavaju proteste.

Posljednja hapšenja novinara u Turskoj izazvala su zabrinutost u EU, Vašingtonu i međunarodnim grupama koje se bore za ljudska prava i slobode.

U Turskoj se već dvije godine vodi istraga protiv nekoliko stotina lica, ekstremnih nacionalista koja su, kako se tvrdi, planirala da izazovu haos u zemlji kako bi reagovala armija i oborila sadašnju proislamističku vladu.

Među njima su visoki oficiri, političari, novinari, advokati, sindikalni funkcioneri, akademici i biznismeni.

Bonus video: