VIKILIKS

Italijanski političari se slabo bore protiv mafije

U inkriminišućoj procjeni juga Italije, američke diplomatske depeše iz 2008. koje je objavio Vikiliks, opisuju oblast preplavljenu korumpiranim političarima
0 komentar(a)
Napulj mafia sudjenje, Foto: Rojter
Napulj mafia sudjenje, Foto: Rojter
Ažurirano: 27.02.2019. 04:22h

Američke diplomate su bile zabrinute da glavni italijanski političari ne čine dovoljno u borbi protiv moćnih mafijaških grupa koje siromašni jug zemlje drže pod stiskom reketaša i švercera droge, pokazale su procurele američke depeše.

U inkriminišućoj procjeni juga Italije, američke diplomatske depeše iz 2008. koje je objavio Vikiliks, opisuju oblast preplavljenu korumpiranim političarima, organizovanim kriminalom i narodom koji neće da plaća porez ali se ne žali na plaćanje reketa.

Kaže se da bi Kalabrija, gdje operiše kriminalna organizacija Ndrangeta, bila „propala država“ da je nezavisna.

U depešama se ističu znaci nade kao što je pobuna sicilijanskih preduzeća i omladine protiv mafije, ali se vidi i da diplomate iznose potrebu da se vladi Silvija Berluskonija naglasi da je organizovani kriminal ozbiljni prioritet i da je potrebna hitna akcija.

„...Za italijanske političare, posebno na nacionalnom nivou, ne može se reći da demonstriraju obećavajuću angažovanost u borbi protiv organizovanog kriminala, rekao je J. Petrik Trun, generalni konzul Sjedinjenih Država u Napulju, u depeši datiranoj 6. juna 2008.

Navodi se da italijanski političari na nacionalnom nivou problem mafije označavaju kao "pitanje juga", iako je to problem cijele Italije, pošto mafija napreduje i ka sjeveru.

On u svom izvještaju opisuje i susret u kancelariji državnog tužioca, koji je zapalio cigaretu iako stoji natpis o zabranjenom pušenju.

"Rekao mi je da Napolitanci imaju nešto u svom DNK što ih tjera da krše svaki zakon", naveo je američki diplomata.