Dozvoljena prodaja mesa i jaja sa 3.050 farmi

"Situacija je sada lakša, ali ne možemo da kažemo da je sve gotovo", izjavio je portparol njemačkog ministarstva poljoprivrede Holger Ajhele
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2011. 21:01h

Njemački poljoprivredni zvaničnici ukinuli su zabranu prodaje živinskog i svinjskog mesa i jaja sa 3.050 farmi, koje su bile zatvorene pošto je otkriveno da je hrana koja je davana životinjama kontaminirana dioksinom, a poljoprivredni proizvodi još se ne prodaju sa 1.635 farmi.

"Situacija je sada lakša, ali ne možemo da kažemo da je sve gotovo", izjavio je portparol njemačkog ministarstva poljoprivrede Holger Ajhele, javio je AP.

Ajhele je kazao da je dozvolu za prodaju ponovo dobilo i skoro 500 farmi mliječnih proizvoda i da je Slovačka ukinula zabranu uvoza njemačkih poljoprivrednih proizvoda.

Njemačka ministarka poljoprivrede Ilse Ejgner, koja je sazvala sastanak poljoprivrednih udruženja, rekla je da vlada razmatra da uvede strožije standarde i pojačanu kontrolu za dobavljače hrane za životinje, a obećala je i da će primijeniti stroge zakonske mjere protiv odgovornih, javio je Rojters.

Skandal je izbio prošle nedelje kada je pronađena prekomjerna količina dioksina u jajima i u nekoliko uzoraka živinskog mesa, nakon čega su vlasti u Berlinu iz predostrožnosti obustavile prodaju živinskog i svinjskog mesa i jaja sa više od 4.700 farmi, a nekoliko zemalja zabranilo je uvoz njemačkih poljoprivrednih proizvoda.

Dioksini su zagađivači koji najčešće nastaju kao rezultat industrijskog sagorijevanja, a izlaganje tim supstancama u visokoj koncentraciji povezano je sa povećanim rizikom od kancera.

Bonus video: