Na Kačinjskog izvršen atentat?

Marčin Dubjenjecki, muž i advokat Marte Kačinjske, kćerke pokojnog predsjednika Poljske, sprema se da u njeno ime podnese krivičnu prijavu da predsednik Kačinjski nije poginuo u običnoj avionskoj nesreći.
56 pregleda 0 komentar(a)
Kacinski, Foto: Faktiva
Kacinski, Foto: Faktiva
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

"Želio bih da se na jednog od 96 putnika TU154, konkretno predsjednika Poljske primjeni član 134 krivičnog zakona po kome bi se istražili svi uzroci nesreće i potvrdio ili isključio atentat na njega", kazao je Dubjenjecki, a javljaju poljski mediji.Dubjenjecki je objasnio da nije zadovoljavajuća zvanična istraga te avionske nesreće koju niko od 96 ljudi na palubi nije preživio a u kojoj je Poljska izgubilapored predsjednika i prve dame, i dio državne i vojne elite.

Atentat na predsjednika isključila je još na početku i ruska i poljska istraga. Klih je sada, osam meseci posle nesreće objelodanio da poljski piloti nisu ni htjeli da polete iz Varšave, pošto nisu dobili vremensku prognozu za Smolensk.

Prema članu 134 krivičnog zakona Poljske onome ko izvrši atentat na njenog predsjednika prijeti kazna od najmanje 12 maksimalno 25 godina zatvora.Da su u najmanju ruku moralni krivci za pad aviona i smrt Leha Kačnjskog tvrdi njegov brat blizanac, lider opozicionih konzervativaca i bivši premijer Jaroslav Kačinjski.Njegova teza koju prihvataju u Poljskoj sami simpatizeri njegove stranke Pravo i Pravda je da poljski premijer Donald Tusk i premijer Rusije Vladimir Putin imaju, kako je kazao, krv na rukama i da su se zahvaljujući padu aviona zgodno riješili njegovog brata koji se zalagao za oštar kurs prema Rusiji.Eksperti na čelu sa Edmundom Klihom akreditovanim za Poljsku pri ruskim Međudržavnim komitetom za avijaciju koji vodi zvanično istragu, jer se predsjedničko "tupoljev" srušio na teritoriji Rusije, navode međutim 12 vjerovatnih faktora zbog kojih se avion po gustoj magli sruši pri manevru slijetanja na zastarjeli slabo opremljeni vojni aerodrom u Smolensku.

Atentat na predsjednika isključila je još na početku i ruska i poljska istraga. Klih je sada, osam meseci posle nesreće objelodanio da poljski piloti nisu ni htjeli da polete iz Varšave, pošto nisu dobili vremensku prognozu za Smolensk.

Bez nje je kapetan aviona Arkadijuš Protašuk odbio da poleti, a posle oštre rasprave sa komandantom poljskog Vojnog vazduhoplovstva generalom Andžejom Blašikom piloti su na kraju sjeli u kokpit, ali su odbili da podnesu raport predsedniku Kačinjskom da kreću, kao potvrdu da to i dalje odbijaju, već je to učinio sam general.

"Piloti jesu pogriješili, ali bili su tako školovani i pod pritiskom. Komandant tog aviona nije bio kapetan Protašuk, već u skladu sa vojnim propisima general Blašik", kazao je bivši vojni pilot pukovnik Stefan Gruščik.

Bonus video: