Hoće li Putin vladati dok ne napuni sto godina: Od KGB-a do vladara Rusije

Nakon ovih izbora Putin, koji je na vlasti u posljednjih 18 godina, biće predsjednik do 2024. kada će napuniti 72 godine
82 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2018. 09:11h

Vladimir Putin pobijedio je na predsjedničkim izborima u Rusiji, na kojima nije mogao ni da izgubi, ocjenjuje BBC. Na vlasti će biti do 2024.

Putin je čak postavio i rekord, jer je na izborima održanim u nedjelju osvojio 76,65 odsto glasova, što je više nego što je dobio ijedan kandidat prije njega, pa i on sam, piše B92. Ovo će mu biti četvrti mandat.

Primjera radi, 2000. za njega je glasalo 52,9%, 2004. je taj broj bio blizu ovog sada - 71,31%, a 2012. 63,60%. Medvedev je na izborima za predsjednika 2008. dobio 52,5%, a Jeljcin 1993. 53,8% i 1991. 57,3%.

Nakon ovih izbora Putin, koji je na vlasti u posljednjih 18 godina, biće predsjednik do 2024. kada će napuniti 72 godine.

Na pitanje novinara u njegovom izbornom štabu, da li možda razmišlja o narednom mandatu 2030. godine, Putin je odgovorio da je smiješno pitati ga tako nešto i novinarima uputio kontra pitanje: "Zar mislite da ću biti predsjednik dok ne napunim 100 godina?"

BBC predsjedničke izbore u Rusiji ocjenjuje kao bitku osam kandidata od kojih je unaprijed poznat pobjednik. Dakle, Putinova pobjeda bila je bitka koju nije mogao ni da izgubi.

Samo dva sata od zatvaranja posljednjih biračkih mjesta, na krajnjem zapadu Rusije, neprikosnoveni lider Rusa popeo se na binu, naravno unaprijed pripremljenu, i proglasio pobjedu.

“Sa širokim osmjehom zahvalio se zemljacima što su glasali za njega i obećao da će raditi da na budućnosti i građenju srećnije Rusije. Za to vrijeme, masa je klicala – Rusija, Rusija”, navodi BBC.

Jedina nepoznanica, ističe dalje BBC, je bila izlaznost. Zato je Kremlj uključio sva sredstva kako bi Rusi izašli i glasali. Bilborda je bilo svuda, a na glasačkim mjestima je bila organizovana zabava za djecu, penzionere.

Ispred jednog biračkog mjesta u Moskvi je bio čak i “koncert” jer je ulični izvođač svirao rok i to onaj “omraženog” zapada, a pored njega se prodavala hrana na kioscima, piše B92.

Interesantno je, podvukao je u nekolko analiza BBC, da su izbori organizovani na dan kada se obilježava ruska aneksija Krima. A Putin se pojavio u nedjelju uveče na koncertu u Moskvi, organizovanom upravo povodom godišnjice pripajanja Krima, ali i Putinove pobjede, i zahvalio građanima na podršci koju su mu pružili.

"Obraćam se vama koji ste se okupili ovdje, ali i svim pristalicama širom zemlje. Hvala vam za rezultat", rekao je Putin. On je naglasio da u toj podrši vidi povjerenje građana i nadu za daji razvoj zemlje i pozvao je Ruse da održe jedinstvo.

Inače, ovo su bili prvi ruski predsjednički izbori na kojima su učestvovali građani Krima.

Razvojni put

Trijumfalnom pobedom Putin će ukupno vrijeme, koje je proveo na čelu države, produžiti na skoro četvrt vijeka, do 2024. godine, kada će imati 72. godine.

Putin je rođen u Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu, 1952. godine. Diplomirao je pravo na univerzitetu u Lenjingradu 1975. godine, a potom je regrutovan u KGB. Od 1985. do 1990. godine radio je u Istočnoj Njemačkoj.

Nakon ujedinjenja Njemačke, Putin je vraćen u SSSR, u Lenjingrad, gdje je u julu 1990. godine dobio posao na Lenjingradskom univerzitetu na katedri za inostrane poslove.

Godine 1991. postao je šef Međunarodnog odbora u Kancelariji gradonačelnika Sankt Peterburga.

U avgustu 1996. godine preselio se u Moskvu i postao član administracije predsjednika Borisa Jeljcina.

Bio je šef Federalne službe bezbjednosti Ruske federacije od juna 1998. do avgusta 1999. godine, a radio je i kao sekretar u službi bezbjednosti od maja do avgusta 1999. godine.

U politiku ga je uveo prvi predsjednik Rusije Boris Jeljcin. Na mjesto premijera postavio ga je u avgustu 1999. godine.

Tada niko nije očekivao da će široj javnosti malo poznati Putin na tom mjestu ostati duže od njegovog prethodnika.

Ubrzo je izgradio reputaciju čuvara reda i zakona i nepopustljivog borca za ruske interese u ratu u Čečeniji, zbog čega je postao najpopularniji političar u zemlji.

Iako nije bio član ni jedne stranke, podržao je stranku Jedinstvo koja je na izborima za Državnu dumu u decembru 1999. godine osvojila najveći broj glasova.

Jeljcin je 31. decembra 1999. godine neočekivano podnio ostavku i imenovao Putina za privremenog predsjednika.

Predsjednički izbori održani su 26. maja 2000. godine, a Putin je pobijedio u prvom krugu. Nakon što ga je 7. maja 2008. godine na mjestu predsjednika Rusije zamijenio Dmitrij Medvedev, već narednog dana Putin je, po drugi put, postao ruski premijer.

Na čelu ruske vlade bio je do 7. maja 2012. godine, a potom je opet izabran za predsjednika Ruske Federacije.

Putin je bio oženjen Ljudmilom Putinom, s kojom ima dvije kćerke, Mariju i Jekaterinu.

Razveli su se 2. aprila 2014. godine, nakon 30 godina braka.

Galerija

Bonus video: