OGLASILI SE NJEMAČKA KANCELARKA I FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Merkel poštuje odluku Tereze Mej, Makron pozdravio hrabar posao koji je obavila

398 pregleda 0 komentar(a)
Emanuel Makron i Angela Merkel, Foto: Reuters
Emanuel Makron i Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2019. 13:16h

Angela Merkel "poštuje" odluku njene britanske koleginice Tereze Mej da podnese ostavku pošto nije uspjela da se njen sporazum o izlasku Britanije iz EU usvoji u parlamentu, rekla je danas portaprolka njemačke kancelarke.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas da će podnijeti ostavku 7. juna. Ona je rekla da duboko žali jer nije uspjela da izvede zemlju iz EU.

"Njemačka Vlada njeguje svoju blisku saradnju sa britanskom Vladom i to će tako ostati", rekla je portparolka Martina Fitc.

Ona je odbila da se izjasni o posljedicama ostavke na Bregzit, što je, kako je navela "proces koji zavisi od razvoja britanske unutrašnje politike".

Francuski predsjednik Emanuel Makron je pozdravio "hrabar posao" koji je obavila britanska premijerka i založio se za "brzo razjašnjenje" oko Bregzita.

"Suviše je rano spekulisati o posljedicama ove odluke. Principi Evropske unije nastavljaju da se primjenjuju, odnosno prioritet je da se očuva dobro funkcionisanje EU, što zahtijeva brzo razjašnjenje", rekao je Makron u saopštenju francuskog predsjedništva.