Rusiji omogućen povratak u Savjet Evrope

Rusija će tako sjutra moći da učestvuje u izboru generalnog sekretara Savjeta Evrope, panevropske organizacije za zaštitu ljudskih prava
1271 pregleda 0 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je tokom noći dokument kojim se omogućava povratak Rusije u to tijelo, čime bi se okončala petogodišnja kriza u odnosima s Moskvom.

Poslije četiri sata žučne rasprave i skoro pet sati glasanja o amandmanima, 118 delegata PSSE je, na veliko nezadovoljstvo Ukrajine, prihvatilo da se ruska delegacija od danas vrati u PSSE.

Rusija će tako sjutra moći da učestvuje u izboru generalnog sekretara Savjeta Evrope, panevropske organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Protiv povratka Rusije su glasala 62 delegata dok je 10 bilo uzdržano.

PSSE je jedan od organa Savjeta Evrope i u njemu sjede delegacije parlamenata 47 država članica. Ona nema moć da daje obavezujuće naloge, ali može da daje preporuke i da od nacionalnih vlada zahtijeva da polože račune o ljudskim pravim pravima i demokratiji. Od 2014. je i arena sukoba Ukrajine i Rusije.

Nakon što je Rusija 2014. pripojila Krim, ruskim predstavnicima u PSSE je oduzeto pravo glasa. Moskva je odgovorila najprije bojkotom PSSE a zatim, od 2017, i prestankom plaćanja godišnjeg doprinosa budžetu Savjeta Evrope.

U želji da obezbijedi da ne bude novih sankcija Moskva je zaprijetila i istupanjem iz Savjeta Evrope, što bi bio prvi takav slučaj ikada. Takođe, ruski građani u tom slučaju više ne bi mogli da se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava, sudskom ogranku Savjeta Evrope.

Takvu ekstremnu mogućnost je većina zemalja željela da izbjegne, iako neke, poput Ukrajine, baltičkih država i Velike Britanije, smatraju da je otvaranje vrata Rusiji prva pukotina u zapadnim sankcijama Moskvi uvedenim poslije pripajanja Krima.

Usvojeni tekst izuzetno dozvoljava državi članici da pošalje delegaciju u toku godine i isključuje mogućnost da joj bude oduzeto pravo glasa.

Bonus video: