RUSKI PREDSJEDNIK KRITIKOVAO POLITIKU MERKEL A HVALIO TRAMPA

Tusk oštro odgovorio Putinu

"Moram reći da se uopšte ne slažem s tezom da je progresivizam prevaziđen. Kao Evropljani, mi ovdje snažno i bezuslovno branimo progresivističku demokratiju. Ko god kaže da je progresivistička demokratija prevaziđena istovremeno kaže i da su slobode prevaziđene"
4116 pregleda 4 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je danas da se "uopšte ne slaže" s izjavom ruskog predsjednika Vladimira Putina da su progresivne ideje zapadnih demokratija "prevaziđene".

Govoreći o prijemu migranata u Evropu, Putin je u intervjuu Fajnenšel tajmsu ocjenio da je "progresivizam odživeo svoje".

"Progresivci više ne mogu da diktiraju ljudima šta treba da rade kako su to pokušavali da rade prethodnih decenija", naveo je ruski predsjednik.

Putin je kritikovao odluku njemačke kancelarke Angele Merkel da u Njemačku pusti milion izbjeglica i ocjenio da je riječ o "ogromnoj greški", dok je podržao američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovu politiku zatvaranja granice za ilegalne migrante.

"Ta progresivistička ideja pretpostavlja da ništa ne može da se uradi. Da migranti mogu nekažnjeno da ubijaju, pljačkaju i siluju jer su im prava zaštićena. Ta ideja je postala prevaziđena i u sukobu je s interesima velike većine stanovništva", rekao je Putin britanskom listu.

Tusk, koji se nalazi u Japanu zbog samita G20, rekao je novinarima da mu je nesanica zbog vremenske razlike omogućila da pročita cio intervju ruskog predsjednika.

"Moram reći da se uopšte ne slažem s tezom da je progresivizam prevaziđen. Kao Evropljani, mi ovdje snažno i bezuslovno branimo progresivističku demokratiju. Ko god kaže da je progresivistička demokratija prevaziđena istovremeno kaže i da su slobode prevaziđene, da je pravna država prevaziđena i da su ljudska prava prevaziđena", izjavio je Tusk.

Predsjednik Evropskog savjeta je naveo da je za Evropljane "riječ o suštinskim i trajnim vrijednostima" i dodao da su "autoritarizam, kult ličnosti i zakon oligarha prevaziđeni, iako ponekad mogu djelovati efikasno".

Razmjena oštrih izjava je u tonu sa samitom u Osaki, na kom se očekuju sporovi oko trgovine, spoljne politike i klimatskih promjena.

Istovremeno, predsjednik SAD Donald Tramp, koji je počeo s kritikama američkih saveznika još prije dolaska u Japan, zauzeo je pomirljiviji stav.