Gibraltar zadržao supertanker: Sumnja se da nosi naftu za Siriju

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Španije Žozep Borel izjavio je da je Gibraltar zadržao supertanker Grejs 1 na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država Velikoj Britaniji
4466 pregleda 2 komentar(a)
Supertanker Grejs 1, Foto: Reuters
Supertanker Grejs 1, Foto: Reuters

Gibraltar je danas zadržao supertanker Grejs 1 zbog sumnje da nosi sirovu naftu za Siriju, kršeći sankcije Evropske unije protiv te zemlje, prenosi Tanjug.

Mape provajdera finansijskih podataka Refinitiv Ejkon pokazuju da je Grejs 1 natankovala iransku sirovu naftu 17. aprila, a ako bi to bilo potvrđeno, značilo bi da su prekršene i američke sankcije protiv iranskih izvoznika nafte.

Velika Britanija pozdravila je “čvrstu akciju”Gibraltara, ističući da je tim potezom poslata jasna poruka da je kršenje sankcija Evropske unije neprihvatljivo.

“Pozdravljamo čvrstu akciju kojom se obezbeđuje poštovanje sankcija EU protiv sirijskog režima i želimo da pohvalimo vlasti Gibraltara koje su uspješno sprovele operaciju”, izjavio je portparol britanske premijerke Tereze Mej, prenosi Rojters.

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Španije Žozep Borel izjavio je da je Gibraltar zadržao supertanker Grejs 1 na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država Velikoj Britaniji.

“Španija je nadgledala zapljenu tankera za koji se sumnja da je prevozio iransku sirovu naftu za Siriju, kako bi ocijenila moguće efekte na španski suverenitet, pošto, kako je rekao, izgleda da se sve odigralo u španskim vodama, prenosi Rojters.

Agencija podsjeća da Španija ne priznaje teritorijalne vode oko Gibraltara kao britanske.