U Francuskoj danas nacionalni praznik - Dan pada Bastilje

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije
1405 pregleda 1 komentar(a)
Pad Bastilje, Foto: Reuters
Pad Bastilje, Foto: Reuters

U Francuskoj se danas obilježava nacionalni praznik, Dan pada Bastilje koji će ove godine biti u znaku evropskog jedinstva.

Francuski predsjednik Emanuel Makron će ugostiti više evropskih lidera, među kojima će biti njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Devet učesnika, uz Francusku, Evropske inicijative za intervenciju, osnovane prije godinu dana na Makronovo insistiranje s ciljem razvoja "zajedničke strateške kulture, biće predstavljene na paradi - Belgija, Velika Britanija, Njemačka, Danska, Holandija, Estonija, Španija, Portugal i Finska.

Nakon parade, Makron će doručkovati s predsjednicima Finske, Portugala i Estonije, Saulijem Ninistom, Marselom Rebel de Sousom i Kersti Kaljuaid.

Takođe će biti prisutni njemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Holandije i Belgije, Mark Rute i Šarl Mišel, kao i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ministarke odbrane Španije i Danske, Margarita Robles i Trine Bramsen.

Veliku Britaniju će predstavljati potpredsjednik vlade Dejvid Lidington.

Na taj dan u gradovima su predviđeni vatrometi, ali se Francuska i dalje oporavlja od niza terorističkih napada od 2015. godine kada je stradalo nekoliko stotina osoba.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Poslije toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrijednosti - sloboda, jednakost i bratstvo (liberte, egalite, fraternite).

Bonus video: