Džonson: Bregzit je ogromna ekonomska šansa

Novi premijer Velike Britanije je rekao da će pojačati pregovore o trgovinskim sporazumima poslije Bregzita i uspostaviti slobodne luke da podstakne privredu
837 pregleda 0 komentar(a)
Džonson tokom govora u Mančesteru, Foto: AP
Džonson tokom govora u Mančesteru, Foto: AP

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas da Bregzit predstavlja "ogromnu ekonomsku šansu" a da ga je njegova prethodnica Tereza Mej tretirala kao "neprijateljski klimatski događaj".

U govoru u Mančesteru, na sjeverozapadu zemlje, gdje je došao da obeća nove investicije u regione koji su glasali za izlazak Britanije iz EU, Boris Džonson je rekao da će pojačati pregovore o trgovinskim sporazumima poslije Bregzita i uspostaviti slobodne luke da podstakne privredu.

"Napuštanje Evropske unije predstavlja ogromnu ekonomsku šansu da se rade stvari koje nismo mogli da radimo decenijama", rekao je Džonson.

Džonson je u svom govoru izložio prioritete za zemlju, obećao da će dati veća ovlašćenja lokalnim zajednicama i ojačati telekomunkacionu i saobraćajnu infrastrukturu.

"Ponovo preuzeti kontrolu ne znači samo da će Vestminster povratiti svoj suverenitet od EU, to takođe znači da će naša sela, naši gradovi i naše opštine dobiti autonomiju", rekao je on.

Upitan o pregovorima vezanim za Bregzit on je rekao da je spreman da razgovara sa partnerima iz EU ali samo ako se takozvani bekstop, sigurnosna klauzula koja sprječava vraćanje na fizičku granicu između Irske, članice EU i britanske Sjeverne Irske, isključi iz sporazuma o razlazu koji je zaključila Tereza Mej.

"Pristup vlade Velike Britanije nije da prestane da se angažuje, niti da bude udaljena, ni da čeka da oni dođu nama, pokušaćemo da riješimo taj problem", dodao je Džonson.

On je rekao da ne mogu da riješe problem dok "antidemokratski bekstop" kojim nastoji da se podijeli zemlja, ostane u sporazumu.

"Potrebno je da ga odmah ukinemo, i možemo da napredujemo", rekao je Džonson.

Bonus video: