Makron: Ponovo pregovaranje o sporazumu o Bregzitu nije opcija

"Moramo da pomognemo Britancima da razriješe svoju unutrašnju demokratsku krizu ali mi ne smijemo biti taoci te krize niti je izvoziti", rekao je Makron
687 pregleda 1 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson sastaje se danas sa Emanuelom Makronon, samo nekoliko sati pošto je francuski predsjednik naglasio da ponovno otvaranje pregovora o Bregzitu "nije opcija" o kojoj treba razmišljati.

"Moramo da pomognemo Britancima da razriješe svoju unutrašnju demokratsku krizu ali mi ne smijemo biti taoci te krize niti je izvoziti", rekao je Makron, prenosi BBC.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je juče da Velika Britanija treba da nađe plan koji se može primijeniti, a Džonson je rekao da bi dogovor mogao da bude postignut uz "dovoljno strpljenja".

Britanski premijer je rekao da bekstop, uveden da bi spriječio tvrdu granicu između Irske i britanske Sjeverne Irske poslije Bregzita, mora da se ukine da bi se spriječio izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma.

Kada bi bekstop ostao Sjeverna Irska bi nastavila da primjenjuje neke propise jedinstvenog tržišta EU, ako Velika Britanija i EU ne uspiju da postignu trgovinski sporazum poslije Bregzita. Prema njemu Britanija bi takođe ostala u jedinstvenoj carinskoj teritoriji sa EU, i usklađivala se sa sadašnjim i budućim EU propisima o konkurenciji i državnoj pomoći.

Takvi aranžmani bili bi primijenjeni dok se EU i Velika Britanija ne slože da više nijesu potrebni. Oni koji podržavaju Bregzit strahuju da bi ta pravila mogla da ostanu na neodređeno vrijeme.

Bonus video: