Makron: Ugraditi Balkan u Evropu da ne bi odlučivali neevropljani

"Imati evropsku strategiju, znači imati na umu granice Evrope", naglasio je u utorak Makron na svom godišnjem skupu s ambasadorima Francuske u svijetu, prenijeto je danas
4913 pregleda 6 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2019. 19:39h

Dok šefovi diplomatija EU u Helsinkiju s partnerima sa Zapadnog Balkana danas i sjutra razmatraju "regionalnu saradnju", predsjednik Emanuel Makron je od francuske diplomatije zatražio da radi na "ponovnom ugrađjivanju Zapadnog Balkana u reljef, geografiju Evrope".

"Imati evropsku strategiju, znači imati na umu granice Evrope", naglasio je u utorak Makron na svom godišnjem skupu s ambasadorima Francuske u svijetu, prenijeto je danas.

Makron je podvukao da se u "svijetu koji se strategijski i geopolitički mijenja", u sklopu evropskih granica Francuska mora ponovo angažovati "s našim susjedima i zemljama koje nas duboko vole, da ne bismo neevropskim silama prepustili da tu djeluju umjesto nas".

Francuski predsjednik je naveo da će "inače o Zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska" i dodao da "i tu Njemci imaju svoje zamisli, a moram reći djelotvornije i više strateške od naših".

"Želim da se u to ponovo ulože sredstva i rad", rekao je predsjednik uz opasku da je u julu u Srbiji primijetio da je "ludo to da je još 2001. godine bila posljednja posjeta" nekog šefa francuske države Srbiji.

"Kad pogledam šta mi tamo ulažemo, recimo na kulturnom polju, javnom polju, to je mnogo manje nego što ulažemo u države strategijski mnogo manje manje važne i mnogo udaljenije od nas, a mi smo tamo (u Srbiji) sjajno dočekani", ocijenio je Makron.

On se založio za jačanje Evrope čiji su temelj Humanizam, Renesansa i Prosvetiteljstvo, ali i zaključio da "bez sumnje doživljavamo kraj zapadne prevlasti u svijetu".

Bonus video: