PROTIV REFORME PENZIJA

Pogledajte: Veliki štrajk javnog prevoza paralisao Pariz

Javno transportno preduzeće RATP saopštilo je da je zatvoreno 10 metro linija, a da je nekoliko drugih uključujući prigradsku željeznicu RER ozbiljno poremećeno
1548 pregleda 0 komentar(a)
Sa stanice "Gare Du Nord", Foto: Reuters
Sa stanice "Gare Du Nord", Foto: Reuters

Najveći štrajk javnog prevoza u više od deset godina organizovan danas u Parizu poremetio je  planove turista i natjerao mnoge da rade od kuće ili nađu alternativne načine da stignu do radnog mjesta. 

Sindikati protestuju danas protiv planova za opsežnu reformu penzija vlade francuskog predsjednika Emanuela Makrona. 

Javno transportno preduzeće RATP saopštilo je da je zatvoreno 10 metro linija, a da je nekoliko drugih uključujući prigradsku željeznicu RER ozbiljno poremećeno. Saobraćanje autobusa i tramvaja takođe je pogođeno.

Na plafromama metroa poruke na francuskom i engleskom upozoravaju putnike na štrajk, najveći od 2007. godine.

Vozovi koji su i dalje saobrćali su bili vidno prazniji nego obično pošto su vlasti uputile ljude koji žive u regionu Pariza da rade od kuće ili da traže drugi vid transporta.

Vladin vebsajt koji prati puteve pokazao je velike saobraćajne gužve u vrijeme jutarnjeg špica danas i oko glavnog grada Francuske. Mogli su se vidjeti mnogi Parižani i turisti kako koriste gradske bicikle i električne trotinete, ili kako hodaju.

Zaposleni u RATP-u protestuju zbog penzione reforme planirane za iduću godinu prema kojoj treba da se produži starosna granica za odlazak u penziju. 

Zaposleni u tom saobraćajnom preduzeću sada imaju posebne beneficije prema kojim mogu da se penzionišu sa punom penzijom ranije od većine Francuza. 

Makron kaže da će planirane promjene učiniti da penzioni sistem bude više fer. On je obećao da će zakonska starosna granica za odlazak u penziju biti 62 godina ali da će novi uslovi ohrabriti ljude da rade duže prije penzionisanja.

Vlada takođe želi da primeni iste propise na sve penzionere da bi zamijenila 42 različita sistema prema određenim radnim mjestima.

Reforma će zvanično biti predstavljena u parlamentu iduće godine, poslije tromjesečne rasprave sa sindikatima i grupama poslodavaca.

Advokati koji takođe imaju specijalni sistem penzionisanja planiraju štrajk u ponedeljak. Nekoliko ljevičarskih sindikata  planiraju demonstracije 21. i 24 u Parizu zbog planova o penzijskoj reformi.