Evropski parlament nezadovoljan predlozima Džonsona za Bregzit

Evropska komisija saopštila kako Velika Britanija treba da riješi "problematične tačke", a ne EU
814 pregleda 0 komentar(a)
Britanski premijer Boris Džonson, Foto: Reuters
Britanski premijer Boris Džonson, Foto: Reuters

Predozi britanskog premijera Borisa Džonsona o sporazumu za izlazak Britanije iz EU "ni izdaleka" ne odgovaraju onome što je potrebno za kompromis, ocijenila je danas Upravljačka grupa Evropskog parlamenta za Bregzit.

Pošto je glavni pregovarač za Bregzit Mišel Barnije upoznao to telo s predlozima britanskog premijera, Upravljačka grupa za Bregzit EP saopštila je da su predlozi Džonsona "korak nazad umjesto korak naprijed" ka opštem sporazumu dok se rok izlaska Britanije, 31. oktobar približava.

"Britanski predlozi su nedovoljni i predstavjaju veliko udaljavanje od zajedničkih obaveza i ciljeva", piše u saopštenju.

U Upravljačkoj grupi su stručnjaci svih vodećih poslaničkih grupa Evropskog parlamenta koji treba da odobri sporazum o Bregzitu prije nego što postane zvaničan.

EK: Britanci da riješe problematična pitanja, a ne EU

Evropska unija (EU) ima pitanja o planu britanskog premijera Borisa Džonsona o Bregzitu, i Velika Britanija treba da riješi te "problematične tačke", saopštila je Evropska komisija.

"Kao što smo to već rekli, postoje problematične tačke u predlogu Velike Britanije, i ima još posla da se obavi. Taj posao treba da obavi Velika Britanija, a ne EU", izjavila je portparolka Evropske komisije (EK) Nataša Berto.

Ona je podsjetila da je Velika Britanija ta koja napušta EU i nije EU ta koja napušta Veliku Britaniju. "Činimo sve što je u našoj moći da obezbijedimo što uredniji odlazak", rekla je portparolka EK.

"Spremni smo da se angažujemo na konstruktivan način sa našim kolegama, ali EU ne želi da snosi odgovornost za neuspjeh ili odlazak (Velike Britanije) bez dogovora", rekla je Nataša Berto.

Džonson je juče predstavio svoj plan o Bregzitu koji je EU prihvatila sa velikim oprezom.

Pitanje granice između Irske, članice EU, i britanske Sjeverne Irske, ostaje ključna prepreka za sporazum dve strane. EU insistira da ta granica ostane otvorena, da sporazum ne otežava neometanu ekonomsku saradnju dvije Irske i da poštuje pravila unutrašnjeg tržišta EU.

U predlozima za dogovor o Bregzitu koje je Velika Britanija juče predala Evropskoj uniji, fokus je na zadržavanju otvorene granice između dvije Irske, a London predlaže da se to obezbijedi tako što će Sjeverna Irska ostati blisko povezana sa pravilima EU za trgovinu dobrima, moguće za duži period.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio je da će u narednim danima uslediti pregovori o novom predlogu britanskog premijera za sporazum o Bregzitu.

Tusk neuvjeren, ali otvoren za pregovore

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je danas da je i dalje neuvjeren novim britanskim predlozima za rješenje blokiranih pregovora o Bregzitu, ali da ostaje otvoren za pregovore.

U Tviter poruci Tusk je napisao da je danas imao dva telefonska poziva u vezi Bregzita, prvo sa Dablinom, i zatim za Londonom.

"Moja poruka premijeru Irske Leu Varadkaru je da smo mi u punoj mjeri iza Irske, a moja poruka britanskom premijeru Borisu Džonsonu je da smo otvoreni, ali i dalje neubijeđeni", napisao je Tusk.

Irski premijer Varadkar je skeptičan prema predlozima Borisa Džonsona koji treba da budu osnova za sporazum o razlazu Britanije i EU na kraju ovog mjeseca.

Bonus video: