Stručnjak za mafiju imenovan za glavnog vatikanskog sudiju

Pinjatone je do početka ove godine bio glavni tužilac Rima. Na toj se funkciji proslavio zbog otkrivanja korupcijskog skandala poznatog kao "Mafia capitale"
1099 pregleda 1 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: AP
Papa Franjo, Foto: AP

Papa Franjo je imenovao italijanskog stručnjaka za mafiju kao novog glavnog sudiju vatikanskog krivičnog suda, usljed izvještaja o novom velikom skandalu.

Penzionisani sudija Đuzepe Pinjatone imenovan je za novog šefa krivičnog suda, saopštila je vatikanska kancelarija za medije.

Do sada je bio glavni tužilac Rima

Pinjatone (70) je do početka ove godine bio glavni tužilac Rima. Na toj se funkciji proslavio zbog otkrivanja korupcijskog skandala poznatog kao "Mafia capitale", prenosi Hina.

Povezani članci

03. Oktobar 2019.

Vatikan ponovo pogođen finansijskim skandalom

Novi glavni sudija bi se u Vatikanu uskoro mogao suočiti s novim slučajem korupcije, prema pisanju nekoliko italijanskih medija, uključujući nedjeljnik L'Espresso.

Taj je medij u srijedu pisao kako je nakon pretraga u utorak u vatikanskoj Upravi za finansijske informacije (AIF) zbog neregularnih finansijskih transakcija vrijednih milione eura privedeno petoro zaposlenih.

Među njima je i Tomaso di Ruca, direktor te institucije, kao i monsinjor Mauro Karlino, šef dokumentacije u Državnom sekretarijatu.

Istraga luksuznih nekretnina i zloupotrebe papinog novca

Ostali, među kojima je jedna žena, obavljali su niže dužnosti u Državnom sekretarijatu, važnom dijelu vatikanske administracije.

Istraga se bavi investicijama u luksuzne nekretnine u Londonu i zloupotrebom novca iz papine osobne humanitarne zaklade Petrov novčić, pišu L'Espresso i drugi mediji.

Vatikan još nije komentirao aferu, osim što je u utorak saopštio kako su vatikanski tužioci zaplijenili dokumente i elektronski materijal.

Bonus video: