Merkel: Pregovori o Bregzitu kao kvadratura kruga

Merkel je izdvojila teškoće u mirenju želje Britanaca da napuste carinsku uniju EU s potrebom da se održi otvorena granica Irske i britanske Sjeverne Irske
560 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: FLORIAN ULRICH/Reuters
Angela Merkel, Foto: FLORIAN ULRICH/Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel uporedila je danas pokušaje da se pregovori o Bregzitu pokrenu s mrtve tačke s "računanjem kvadrature kruga" ali je i obećala da će do posljednjeg trenutka raditi na sporazumu kojim bi Velika Britanija na uređen način istupila iz EU.

Merkel je izdvojila teškoće u mirenju želje Britanaca da napuste carinsku uniju EU s potrebom da se održi otvorena granica Irske i britanske Sjeverne Irske.

"Ono što pokušavamo da ispregovaramo je nalik računanju kvadrature kruga i to je veoma, veoma komplikovano", rekla je kancelarka prilikom obraćanja mašinskim radnicima.

Ona je dodala da će se "na uređenom britanskom izlasku raditi do posljednjeg trenutka" ali i da je EU spremna i za scenario Bregzita bez sporazuma.

Merkel je navela da je "jedna stvar već sada jasna" - da će Velika Britanija postati "još jedan konkurent na pragu Evrope" i da će zato "EU morati da bude još kompetitivnija i da preuzme geopolitičku odgovornost".

Bonus video: