Vatikan istražuje moguće malverzacije oko poklona

Istraga je počela tokom ljeta i usmjerena je na ozbiljne pokazatelje o malverzacijama, pronevjeri, zloupotrebi položaja i pranju novca
558 pregleda 0 komentar(a)
Vatikan  (ilustracija), Foto: REMO CASILLI/Reuters, REMO CASILLI/Reuters
Vatikan (ilustracija), Foto: REMO CASILLI/Reuters, REMO CASILLI/Reuters

Vatikanski sud istražuje netransparentnu kupovinu jedne luksuzne londonske zgrade zahvaljujući poklonima datim crkvi, u novom skandalu koji se dotiče finansija Svete stolice i u kome je papa otpustio šefa žandarmerije zaduženog za to pitanje.

Istraga je počela tokom ljeta i usmjerena je na ozbiljne pokazatelje o malverzacijama, pronevjeri, zloupotrebi položaja i pranju novca, prema nalogu o istrazi koji je danas objavio italijanski časopis Espreso. Time se izgleda potvrđuje da papa Franjo ima teškoće da nametne svoju reformu finansijske transparentnosti u vrhu Svete stolice.

Vatikanske sudske vlasti su 1. oktobra zaplijenile dokumente u kancelarijama sekretarijata, srca vlade Vatikana, gdje radi garda bliska papi i u Upravi za finansijske informacije koja je nezavisno nadzorno tijelo. To je jedina epizoda ovog skandala koju je Vatikan potvrdio, na dan kada se to dogodilo.

Pet osoba, među kojima i broj dva tijela koje se bori protiv pranja novca i jedan sveštenik, suspendovani su iz predostrožnosti u okviru istrage, otkrio je zatim jedan interni dokument, a to je takođe procurilo u Espresu.

Izvori u Vatikanu navode da je papa bio ljut zbog toga što je informacija o toj objavi, koja po formatu liči na flajer sa "najtraženijim" licima, dospjela u javnost.

Ostavku je prošlog ponedjeljka podnio papin telohranitelj i šef vatikanske žandarmerije Domeniko Djani.

Procureli dokumenti pojavljivali su se u tri talasa sa sve više detalja, i svi su stigli u ruke istraživačkog novinara Emilijana Fitipaldija, iz italijanskog časopisa Espreso.

Bonus video: