Rusija počela da vraća brodove oduzete Ukrajini

Rusija je ranije vratila mornare koji su u septembru bili na brodovima za Ukrajinu, u sklopu dogovora o razmjeni zarobljenika
1692 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od brodova, Foto: Reuters
Jedan od brodova, Foto: Reuters

Rusija je počela da vraća ukrajinske vojne brodove zaplijenjene 25. novembra prošle godine u Kerčkom zalivu, saopštile su ruske vlasti.

Televizija Krim24 prenijela je da su brodovi transportovani motornim čamcima ruske Savezne bezbjednosne službe na Krimu i da će biti predati Ukrajini kod rta Tarhankut.

Izvještač na Krimu, kojeg je Rusija pripojila Ukrajini 2014. godine, vidio je da tegljači vuku tri plovila kroz Kerčanski zaliv prema Crnom moru gdje mogu potencijalno putovati dalje prema Ukrajini, prenosi Rojters.

Jedan od zaplijenjenih brodova u Kerčkom moreuzu
Jedan od zaplijenjenih brodova u Kerčkom moreuzu(Foto: Reuters)

Prije skoro godinu dana tri ukrajinska broda koja su prolazila kroz Kerčki moreuz na putu ka Marijupolju oduzeta su jer nisu imala dozvolu za prolazak i zašli su u ruske teritorijalne vode. Moskva je saopštila da su brodovi - dva mala ukrajinska oklopna artiljerijska broda i tegljač - ilegalno ušli u njene teritorijalne vode. Kijev je to negirao.

Rusija je vratila mornare koji su u septembru bili na brodovima za Ukrajinu, u sklopu dogovora o razmjeni zarobljenika.

Ruski list Konversant objavio je u subotu da je Moskva odlučila da brodove vrati u Ukrajinu i da će ih ruski tegljači povući u Crno more i predati tri ukrajinska broda.

Taj korak će se vjerovatno smatrati mjerom za izgradnju povjerenja uoči planiranog samita o Ukrajini sljedećeg mjeseca.

Bonus video: