PORUČIO FRANCUSKOM PREDSJEDNIKU DA JE AMATER

Erdogan oštar prema Makronu: Prvo ispitaj sopstvenu moždanu smrt

"Kada treba da se razglasi nešto ti znaš to dobro da uradiš. Ali kad treba da platiš NATO-u novac koji mu duguješ to je nešto drugo", rekao je Erdogan
5207 pregleda 4 komentar(a)
Erdogan, Foto: BETA/AP
Erdogan, Foto: BETA/AP

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao svog francuskog kolegu Emanuela Makrona poručivši mu da je on u stanju "moždane smrti", koristeći izraz koji je francuski predsjednik upotrijebio da opiše NATO.

"Obraćam se iz Turske francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu, i ponoviću NATO-u. Prvo ispitaj sopstvenu moždanu smrt. Takve izjave služe onima kao ti koji su u stanju moždane smrti", rekao je Erdogan u Istanbulu.

Erdoganove izjave uslijedile su poslije jučerašnje kritike koju je Makron uputio Turskoj zbog ofanzive prošlog mjeseca u Siriji protiv kurdskih milicija koje podržavaju zapadne zemlje.

Erdoganove izjave pojačavaju napetost između Turske i NATO, čiji je Ankara član, uoči važnog samita Alijanse u Londonu iduće nedjelje.

Uoči samita najavljen je i sastanak Erdogana, Makrona, njemačke kancelarke Angele Merkel i britanskog premijera Borisa Džonsona da razgovaraju o Siriji.

Ankara je prošlog mjeseca izvršila ofanzivu na sjeveroistoku Sirije a na meti su joj kurdski borci koje Turska smatra teroristima.

Zapadne zemlje kritikovale su tu operaciju i Makron je rekao u intervjuu za Ekonomist početkom novembra da je ta jednostrana ofanziva dio simptoma koji ukazuju da je NATO u stanju moždane smrti.

Erdogan je rekao da je Makron još amater i da niko ne obraća pažnju na njega, i da treba to da ispravi.

"Kada treba da se razglasi nešto ti znaš to dobro da uradiš. Ali kad treba da platiš NATO-u novac koji mu duguješ to je nešto drugo", rekao je Erdogan.

On je rekao da je Makron toliko neiskusan da ne zna šta je borba protiv terorizma, i da su zato Žuti prsluci zaposjeli Francusku.

"Gestikuliraj koliko hoćeš na kraju ćeš uvidjeti osnovanost naše borbe protiv terorizma", rekao je Erdogan.

Preporučujemo za Vas