U Notr Damu ove godine bez božićne mise, prvi put od 1803. godine

Predstavnik katedrale, sveštenik Patrik Šove, služiće misu u drugoj manjoj crkvi u blizini muzeja Luvr
1286 pregleda 0 komentar(a)
Katedrala Notr Dam u Parizu, Foto: AP
Katedrala Notr Dam u Parizu, Foto: AP

U pariskoj katedrali Notr Dam prvi put od 1803. godine neće biti ponoćne božićne mise, osam mjeseci poslije ogromnog požara koji je zahvatio to zdanje iznad kojeg se trenutno nalazi džinovska dizalica.

Ta dizalica će imati najosjetljivi zadatak koji počinje u februaru, a to je uklanjanje oko 10.000 metalnih stubova ukupne težine 250 tona, koji su oštećeni tokom požara 15. aprila.

Srednjovjekovna katedrala gotske arhitekture i dalje je krhka. Obnova bi trebalo da traje pet godina, kako je obećao francuski predsjednik Emanuel Makron, a do sada je obećano 922 miliona eura donacija.

Međutim, slavna katedrala prvi put u posljednjih 216 godina, ostaće tiha za božićnu noć. Nijedna ceremonija unutar i oko zdanja nije predviđena. Predstavnik katedrale, sveštenik Patrik Šove, služiće misu u drugoj manjoj crkvi u blizini muzeja Luvr.

Katedrala Notr Dam za Francuze nije samo svjetski poznata srednjovjekovna gotska katedrala, već srce Pariza i zdanje koje su ovjekovječili književnici i dio istorije nacije.

Gradnju katedrale je započeo 1163. godine biskup Moris de Sili, a završena je skoro dva vijeka kasnije 1345. godine.

Notr Dam je tijesno povezana sa istorijom Francuza. Njena snažna zvona su se 24. avgusta 1944. godine oglasila da označe oslobađanje zemlje od nacista, a 26 godina kasnije su zvonila na sahrani lidera Pokreta otpora, generala Šarla de Gola.

Katedralu je opjevao pjesnik Žerar de Nerval koji joj je 1832. godine posvetio pjesmu "Bogoridična crkva u Parizu". Viktor Igo je godinu dana ranije napisao roman "Bogorodična crkva u Parizu", o katedrali i zvonaru Kvazimodu i romskoj plesačici Esmeraldi.

Bonus video: