Malta: Abela izabran za šefa Laburističke partije, automatski postaje premijer

Četrdesetdvogodišnji Abela, sin bivšeg predsjednika Džordža Abele, smatra se da predstavlja kontinuitet sa svojim prethodnikom
1422 pregleda 0 komentar(a)
Sa kongresa Laburističke partije Malte: Zagrljaj Muskata i Fearne, Abela (iljevo), Foto: BETA/AP
Sa kongresa Laburističke partije Malte: Zagrljaj Muskata i Fearne, Abela (iljevo), Foto: BETA/AP

Advokat Robert Abela izabran je danas za šefa malteške Laburističke partije čime automatski postaje i premijer Malte poslije pada spornog premijera Džozefa Muskata.

Četrdesetdvogodišnji Abela, sin bivšeg predsjednika Džordža Abele, smatra se da predstavlja kontinuitet sa svojim prethodnikom.

Muskat je bio primoran da napusti premijersko mesto prijevremeno jer je bio optužen za miješanje u istragu o ubistvu istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije 2017. godine.

Većina od 17.500 članova Laburista, koji prvi put direktno biraju svog šefa, dali su prednost Abeli koji je obećao da će nastaviti da primjenjuje Muskatov "pobjednički recept" u odnosu na 52-ogodišnjeg hirurga Krisa Fearna, odlazećeg vicepremijera koji je predviđao velike reforme.

Dugogodišnji član Laburista Robert Abela postao je poslanik te stranke tek na posljednjim parlamentarninm izborima 2017. koje je prijevremeno sazvao Muskat i na kojima su Laburisti pobijedili sa ubjedljivom većinom uprkos talasu skandala oko Muskatovog okruženja.

Abela preuzima dužnost na samo dvije i po godine mandata do septembra 2022.

Džozef Muskat bio je primoran da objavi odlazak 1. decembra poslje velikih protesta građanskih pokreta i porodice ubijene novinarke koji su ga optuživali da štiti bliske saradnike među kojima svog bivšeg šefa kabineta Kita Šembrija.

Šembri je bio medju članovima vlade koji su "pogođeni" istraživačkim novinarskim radom Karuane Galizcije.

Šembri koji je podnio ostavku krajem prošle godine, bio je priveden i saslušan u policiji ali je kasnije pušten na slobodu.

On je demantovao da je počinio bilo šta protivzakonito.

Optužnica za navodno saučestvovao ubistvu novinarke i organizvanje i finansiranje napada na nju podignuta je protiv biznismena Jorgena Feneča koji je uhapšen krajem prošle godine dok je pokušao da pobjegne sa Malte na svojoj jahti.

Feneč je rekao da je Šembri pravi nalogodavac ubistva.

Dafne Karuana Galicija, istraživačka novinarka opisivana kao "VikiLiks u jednoj osobi", ubijena je bombom postavljenom pod njen automobil 2017.

Zahvaljujući njoj, svjetlost dana su ugledali dokumenti iz tzv. "Panamskih papira" koji su se odnosili na Maltu a otkrila je i dokumenta koja su pokazivala da su panamske kompanije u vlasništvu tadašnjeg ministra energetike, a sada ministra turizma Konrada Micija i Kita Šembrija primale više hiljada eura na dan od firme iz Dubaija za nepoznate usluge.

Bonus video: