" ukidanjE slobode kretanja IZAZVALO BI DIREKTNE POSLEDICE"

Barnije upozorio na konkretne posljedice poslije Bregzita

Barnije je zadužen da u ime EU pregovara sa Londonom o budućim odnosima dvije strane posle istupanja Velike Britanije iz članstva u EU koje počinje 31. januara
1035 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pregovarač Evropske unije (EU) za Bregzit Mišel Barnije upozorio je danas da bi u slučaju prekida slobodnog kretanja građana izmedju Velike Britanije i ostatka EU konkretne posledice osjetili evropski i britanski građani.

"Nastavićemo da branimo interese naših građana", rekao je Barnije tokom rasprave na tu temu u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Barnije je zadužen da u ime EU pregovara sa Londonom o budućim odnosima dvije strane posle istupanja Velike Britanije iz članstva u EU koje počinje 31. januara.

Brisel i London će tokom prelaznog perioda koje će trajati do kraja godine, pregovarati o budućim odnosima koji se odnose, između ostalog, na pitanja trgovine, bezbjednosti, energetike i saobraćaja.

"Niko ne treba da potcijeni direktne posledice ukidanja slobode kretanja, što je u centru pažnje Bregzita", rekao je Barnije.

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen rekla je u Evropskom parlamentu da poslije prelaznog perioda neće više postojati sloboda kretanja kao do sada za one iz EU koji rade i žive u Velikoj Britaniji i obrnuto.

Prema njenim riječima, to pitanje će biti prioritetno u predstojećim pregovorima.

Preporučujemo za Vas