Ekonomske posljedice Bregzita

Barnije upozorio na opasnost naglog prekida odnosa sa Londonom

U slučaju da Brisel i London ne postignu trgovinski dogovor, ekonomski odnosi dvije strane biće određeni prema propisima Svjetske trgovinske organizacije, koji će biti manje povoljni jer će biti uvedeni carinski nameti na robu
1069 pregleda 0 komentar(a)
Mišel Barnijer, Foto: Jean-Francois Badias
Mišel Barnijer, Foto: Jean-Francois Badias

Glavni pregovarač Evropske unije Mišel Barnije upozorio je danas u Dablinu na opasnost od naglog prekida odnosa izmedju Velike Britanije i EU ukoliko dvije strane tokom godine ne uspiju da postignu dogovor o budućim vezama posle Bregzita.

"Sada je završena prva faza", rekao je Barnije posle sastanka sa irskim premijerom Leom Varadkarom, nekoliko dana prije zvaničnog istupanja Velike Britanije iz članstva u EU.

"Ako do kraja godine ne postignemo dogovor, neće biti uobičajena situacija i status kvo. Treba da se suočimo sa rizikom da budemo ispred provalije, posebno po pitanju trgovine", rekao je evropski pregovarač.

U slučaju da Brisel i London ne postignu trgovinski dogovor, ekonomski odnosi dvije strane biće određeni prema propisima Svjetske trgovinske organizacije, koji će biti manje povoljni jer će biti uvedeni carinski nameti na robu.

Barnije je rekao da London i Brisel nemaju mnogo vremena za postizanje dogovora tokom prelaznog perioda koji ističe krajem 2020. godine, kako je to tražio britanski premijer Boris Džonson.

Dvije strane treba da se dogovore i o pitanjima bezbjednosti, energetike, ribolova i saobraćaja.

Velika Britanija će u petak, 31. januara biti prva zemlja koja napušta EU.

Preporučujemo za Vas