NAKON DUGIH PREGOVORA

Velika Britanija u ponoć izlazi iz EU: Za lidere i pregovarače početak, a ne kraj

Za njih to predstavlja početak, a ne kraj, jer će u prelaznom periodu Britanija će sa Evropskom Unijom do 31. decembra pregovarati o novim aranžmanima o trgovini, carinama, prelasku granica i uopštenoj regulativi između Velike Britanije i EU, odnosno ostatka sveta
1450 pregleda 0 komentar(a)
Bregzit, Velika Britanija, Foto: Reuters
Bregzit, Velika Britanija, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2020. 12:01h

Velika Britanija u ponoć zvanično izlazi iz članstva Evropske unije (EU) što većina građana država članica EU i Britanije neće primijetiti zbog prelaznom perioda, ali lideri i pregovarači hoće. 

Za njih to predstavlja početak, a ne kraj, jer će u prelaznom periodu Britanija će sa Evropskom Unijom do 31. decembra pregovarati o novim aranžmanima o trgovini, carinama, prelasku granica i uopštenoj regulativi između Velike Britanije i EU, odnosno ostatka sveta, prenosi Euro njuz.

Iako Velika Britanija neće biti dio EU, mnoge olakšice će važiti u prelaznom periodu, a neki od njih su putovanja. 

Ipak, Britanija će od sredine 2020. godine početi da izdaje nove pasoše bez naznake EU.

Prelazni period od 11 mjeseci biće izazov za obije strane, zbog pregovora koji slijede, prenosi Euro njuz. 

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prilikom odobravanja britanskog sporazuma o povlačenju 28. januara, je obećela da će pregovori teći u interesu građana zemalja članica, Velike Britanije, kao i kompanija. 

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je istakao da Velika Britanija, koja danas napušta EU, ostaje "partner i prijateljska zemlja", ali će EU biti "veoma odlučna" u svojim pregovorima sa Londonom. 

"Naša poruka pred pregovore o organizovanju budućeg odnosa Evrope i Velike Britanije vrlo je jednostavna: želimo da zadržimo najbliži mogući odnos u svim oblastima, ali što više Britanija bude htjela da se udalji od evropskih standarda, tim manje će imati pristup evropskom tržištu", rekao je danas Mišel za RTL. 

On je dodao da "će biti posljedica kada više ne pripadate klubu EU". 

"Velika Britanija nije protivnik, ona je partner, ona je prijateljska zemlja", rekao je Mišel, ali je dodao da je stav Unije "veoma lucidan i odlučan". 

EU neće prihvatiti da Velika Britanija razvije strategiju dampinga i tako proba da nanese štetu evropskim ekonomijama", zaključio je Mišel.