KAZAO DA ŽALI ZBOG ODLUKE LONDONA

Borel: Od danas je Britanija treća zemlja, EU spremna da ide naprijed

Velika Britanija ostaje "ključni partner" EU, odnosi dvije strane ukorijenjeni su u zajedničkim vrijednostima i interesima koji počivaju na geografskom položaju, istoriji i vrijednostima iz zajedničkog evropskog nasljeđa, navode iz EU
987 pregleda 0 komentar(a)
Skidanje britanske zastave ispred zgrade Evropskog parlamenta, Foto: AP
Skidanje britanske zastave ispred zgrade Evropskog parlamenta, Foto: AP

Od danas Evropsku uniju u Velikoj Britaniji, koja je postala treća zemlja, zastupa Delegacija EU, navodi EU u saopštenju visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borela koji je naveo da EU žali zbog odluke Britanije da je napusti, ali da potpuno poštuje tu odluku i da je spremna da ide naprijed.

Borel je naveo da će Žoao Vale de Almeida, koji je imenovan za šefa Delegacije EU u Britaniji, raditi "neumorno da osigura glatku saradnju između EU i Velike Britanije", i da Delegacije počinje sa radom danas.

Pored tradicionalnih odgovornosti Delegacije EU u nekoj trećoj zemlji, Delegacija Unije u Velikoj Britaniji imaće ključnu ulogu u osiguranju primjene Sporazuma o razlazu sa Velikom Britanijom.

"Zajedno sa ambasadama zemalja članica EU ona će takođe podizati svijest o pravima državljana EU u Velikoj Britaniji poslije Bregzita", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Velika Britanija ostaje "ključni partner" EU, odnosi dvije strane ukorijenjeni su u zajedničkim vrijednostima i interesima koji počivaju na geografskom položaju, istoriji i vrijednostima iz zajedničkog evropskog nasljeđa.

"Ekonomski, socijalni i politički odosi između EU i Velike Britanije se neće okončati. Mi jesmo i ostaćemo blisko povezani. Naša želja je da izgradimo novo ambiciozno partnerstvo u oblastima trgovine i ekonomske saradnje, policije i kriminalne pravde, spoljne politike, bezbjednosti i odbrane", kaže Borel u saopštenju.

On u zaključku navodi da se nada da će biti vrlo bliska saradnja sa britanskim prijateljima EU oko zajedničkih izazova na regionalnom i globalnom nivou.