Borel o Trampovom planu za Bliski istok: Aneksija neće proći bez reakcije

"Naročito smo zabrinuti izjavama o potencijalnoj aneksiji Doline Jordana i drugih djelova Zapadne obale"
2385 pregleda 2 komentar(a)
Borel, Foto: BETAPHOTO
Borel, Foto: BETAPHOTO

Evropska unija (EU) je u potpunosti posvećena transatlantskom partnerstvu i cijeni sve napore za pomoć u nalaženju mirnog rješenja izraelsko-palestinskog konflikta, saopštio je visoki komesar za spoljnu politiku i bezbjednost EU Žozep Borel.

Predsjednik SAD Donald Tramp predstavio je 28. januara dugo očekivani mirovni plan za Bliski istok, pozivajući na stvaranje države Palestine sa prijestonicom u djelovima Istočnog Jerusalima, rekavši da je to prilika u kojoj dobijaju i Izrael i Palestinci.

"EU podsjeća na svoju posvećenost ispregovaranom dvodržavnom rješenju zasnovanom na granicama iz 1967. godine, uz mogućnost ekvivalentne razmjene teritorija uz obostranu saglasnost, sa Državom Izrael i nezavisnom, demokratskom, cjelovitom, suverenom i održivom Državom Palestinom, koje će živjeti jedna pored druge u miru, bezbjednosti i uzajamnom priznavanju – kao što je definisano u zaključcima Savjeta u julu 2014. godine", istakao je Borel.

On je dodao da je američka inicijativa koja je predstavljena 28. januara izvan ovih međunarodno dogovorenih okvira.

"Da bi izgradili pravedan i trajan mir, o neriješenim pitanjima koja se tiču konačnog statusa se mora odlučivati kroz direktne pregovore koji uključuju obije strane. Ovo uključuje između ostalog i pitanje granica, statusa Jerusalima, bezbjednosti i pitanja izbjeglica. Evropska unija poziva obje strane da obnove pregovore i da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih postupaka koji su u suprotnosti sa međunarodnim zakonom i koji mogu povećati tenzije. Naročito smo zabrinuti izjavama o potencijalnoj aneksiji Doline Jordana i drugih djelova Zapadne obale. U skladu sa međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a, EU ne priznaje izraelski suverenitet nad teritorijama okupiranim nakon 1967. godine. Koraci u smjeru aneksije, ukoliko budu primijenjeni, neće proći bez reakcije", kazao je Borel.

On je poručio da će EU nastaviti da podržava sve napore koji imaju za cilj oživljavanje političkog procesa u skladu sa međunarodnim pravom, koji garantuje jednaka prava i koji je prihvatljiv za obje strane.

"EU će pregovarati sa obje strane, sa faktorima iz regiona i svim međunarodnim partnerima. U ovom kontekstu, EU ponavlja svoju fundamentalnu posvećenost bezbjednosti Izraela, imajući u vidu i trenutne i potencijalne prijetnje u regionu", rekao je Borel.

Ambasada Palestine: EU takođe kritikuje Trampov plan

Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori saopštila je da je EU odbacila Trampov plan.

"Nakon Arapske lige i Organizacije islamskih zemalja (OIC), Evropska unija (EU) takođe kritikuje plan predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa za Bliski istok i ponavlja poziciju EU - pravedno rješenje zasnovano na međunarodnom pravu, saopšteno je danas iz Ambasade Države Palestine u Crnoj Gori. Evropska unija je upozorila Izrael u vezi sa planovima aneksije i naglasila da EU ne priznaje izraelski suverenitet nad teritorijama okupiranim nakon nakon 1967. godine", saopšteno je iz Ambasade Palestine.

Bonus video: