treći napad na kritičare Ramzana Kadirova ovog mjeseca

Čečenski bloger napadnut u Poljskoj

Tumso Abdurahmanov, koji je pobjegao iz Rusije nakon svađe u Čečeniji, odveden je u bolnicu u srijedu nakon što je jedan muškarac upao u njegov stan i napao ga čekićem, saopštila je jedna čečenska grupa za ljudska prava
2210 pregleda 2 komentar(a)
Abdurahmanov, Foto: AP
Abdurahmanov, Foto: AP

Kremlj je juče umanjio značaj napada na čečenskog blogera koji živi u Poljskoj, a koji je oštri kritičar čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

Tumso Abdurahmanov, koji je pobjegao iz Rusije nakon svađe u Čečeniji, odveden je u bolnicu u srijedu nakon što je jedan muškarac upao u njegov stan i napao ga čekićem, saopštila je jedna čečenska grupa za ljudska prava.

To je treći napad na jednog kritičara Kadirova ovog mjeseca, nakon ubistva čečenskog blogera Imrana Alijeva u Francuskoj i napada na rusku novinarku Jelenu Milašinu u Groznom, prijestonici Čečenije.

„Neidentifikovani muškarac je upao u Tumsov stan i pokušao da ga ubije čekićem dok je spavao“, piše u saopštenju, koje je na svojoj internet stranici objavio Vajfond, čečensko udruženje za zaštitu ljudskih prava.

Abdurahmanov se odbranio i pozvao policiju, koja je privela napadača, dodaje se u saopštenju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, na pitanje o učestalim napadima na kritičare čečenskog lidera, odgovorio je: „Nismo skloni da povlačimo paralele.“ On je dodao da će poljska policija vjerovatno istražiti napad, ali „ne mislimo da je to važan incident za rusku agendu (vijesti).“

Abdurahmanov, bivši direktor jedne kompanije za električnu energiju, pobjegao je iz Čečenije nakon svađe izazvane incidentom 2015, kada je njegovo votilo slučajno blokiralo povorku automobila u kojoj je bio jedan član Kadirovljeve porodice, objavio je list „Komersant“.

Abdurahmanov kaže da je drugi čečenski zvaničnik, zamjenik premijera Magomed Daudov, prijetio da će mu se osvetiti. Čečenske vlasti su tada to porekle, govoreći da Daudov želi samo da Abdurahmanov preuzme odgovornost za svoje blogove. Na snimku koji je Vajfond postavio na Jutjub, Abdurahmanov drži čekić ispred kamere i ispituje muškarca koji leži na podu, a oko njega je krv.

„Jesi li došao da me ubiješ?“ pita Abdurahmanov na ruskom. Muškarac odgovara da mu je samo rečeno da uplaši blogera.

Jutjub je kasnije uklonio snimak jer su se neki korisnici žalili zbog krvi koja se vidi, saopštio je Vajfond.

Preporučujemo za Vas