EVROPSKI ZELENI DOGOVOR DAJE SVIJETU MANJE OD 50 odsto šansi

Greta Tunberg: Zakon EU o klimi je predaja

"Priznajete da odustajete i od Pariskog sporazuma, i od svojih obećanja, i od toga da uradite šta možete da biste obezbjedili sigurnu budućnost svojoj djeci. Ovaj zakon o klimi je predaja. Priroda ne pregovara, i ne možete da sklapate sporazume sa fizikom", rekla je Tunberg
1544 pregleda 0 komentar(a)
Greta Tunberg u EP, Foto: AP
Greta Tunberg u EP, Foto: AP

Švedska aktivistkinja-tinejdžerka Greta Tunberg ocjenila je danas na zvaničnom skupu u Briselu da zakon Evropske unije o borbi protiv klimatskih promjena predstavlja - predaju.

Tunberg (17) je poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu rekla da mjere predviđene "Evropskim zelenim dogovorom" daju svijetu "mnogo manje od 50 odsto šansi" da ograniči globalno zagijavanje na 1,5 stepeni.

"Priznajete da odustajete i od Pariskog sporazuma, i od svojih obećanja, i od toga da uradite šta možete da biste obezbjedili sigurnu budućnost svojoj djeci. Ovaj zakon o klimi je predaja. Priroda ne pregovara, i ne možete da sklapate sporazume sa fizikom", rekla je Tunberg u govoru evroposlanicima, prenosi portal euronews.com.

"Vaši daleki ciljevi ništa neće značiti ako se nastave velike emisije štetnih gasova današnjim tempom, čak i još samo nekoliko godina, jer će to potrošiti preostali 'ugljenični budžet' pre no što i dobijemo šansu da ispunimo vaše ciljeve za 2030. ili 2050. godinu", rekla je Tunberg.

Ona je zatražila promenu ponašanja i društva, a EU da predvodi taj put, pozivajući se na moralnu obavezu Unije.

"Vi imate stvarnu političku i ekonomsku mogućnost da postanete pravi klimatski lider. Rekli ste da je ovo egzistencijalna prijetnja, sada morate da dokažete da to i mislite", rekla je Tunberg.

"Pretvaranje da zakon koji niko ne mora da poštuje, predstavlja zakon, pretvaranje da možete da budete klimatski lider i da istovremeno gradite i pomažete novu infrastrukturu koja koristi fosilno gorivo, pretvaranje da će prazne riječi učiniti da ova vanredna situacija nestane... tome mora doći kraj", poručila je mlada aktivistkinja.

"Evropski zeleni dogovor" predviđa da Evropa do 2050. godine postane "neutralan kotinent" po ispuštanju ugljen-dioksida (CO2), odnosno da onoliko tog gasa koliko ispušta, prije svega iz goriva, toliko i hvata i uklanja iz atmosfere, ili da čak CO2 uopšte i ne ispušta, što je znatno teže.