Prema savjetu Turske, migranti zaobilaze zapadni Balkan

Dok stotine migranata pokušavaju da pređu tursko-grčku granicu, Ankara i Atina nastavljaju verbalni rat
6971 pregleda 12 komentar(a)
Turci optužuju Grke da pucaju na migrante, Foto: AP
Turci optužuju Grke da pucaju na migrante, Foto: AP

Pripadnici grčke i turske policije raspoređeni na zajedničkoj granici upotrijebili su juče suzavac pošto su stotine migranata ponovo pokušale da pređu u Grčku, dok je u međuvremenu eskalirao verbalni rat između Ankare i Atine koje nude različite verzije onoga što se dešava.

Grčka i Evropska unija optužuju Tursku da namjerno usmjerava migrante da pređu granicu kako bi izvršila pritisak na Brisel da ponudi još novca i podrži geopolitičke ciljeve Ankare u sirijskom konfliktu.

Grčki mediji su u prilog svojim tvrdnjama objavili tursku geografsku mapu sa „rutama“ za migrante koje vode sa turske teritorije sve do Francuske i Njemačke, zaobilazeći zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju. Mapu sa rutama je uz uputstva na arapskom jeziku, objavila zvanična turska državna televizija TRT, a prenijela ih je i na svom Tviter nalogu.

Po toj mapi, migranti i izbjeglice su usmjereni na pet pravaca kroz Tursku do pet „ulaznih mjesta“ u Grčku: četiri na njenim ostrvima i jedno na kopnenoj granici, preko rijeke Evros gdje je posljednjih dana zbog krize raspoređena čak i grčka vojska i gdje su sukobi preko granične linije skoro neprekidni. Pošto dođu u Grčku, migranti i izbjeglice bi, po savjetu Turske, trebalo da pređu u Italiju na putu ka Francuskoj koja je prikazana kao glavno odredište. Drugi pravac iz Turske koji migrantima preporučuje TRT, ide ka sjeverozapadu, takođe zaobilazeći zemlje bivše Jugoslavije, te prolazi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije gdje se put grana u dva pravca: ka Njemačkoj i ka Francuskoj.

Turska je, kako piše američki časopis „Forin polisi“ takođe sprovela organizovanu kampanju objavljujući grupna obavještenja na aplikacijama „WhatsApp“ i „Telegram“ o takozvanim „konvojima nade“ koji kreću iz Istanbula. Autobuse za konvoje su prema pisanju medija plaćale turske opštine i privatne kompanije.

Sa druge strane, predsjednik Turske Tajip Erdogan ponovo je juče optužio Grčku za kršenje prava migranata, ponovivši tvrdnje da grčke snage pucaju na goloruke migrante koji pokušavaju da pređu granicu.

Turska optužuje grčke snage da su ubile jednog migranta i ranile još pet, što Grčka kategorično odbacuje tvrdeći da turska policija koristi suzavac kako bi pomogla migrantima da nezakonitu uđu na njenu teritoriju. Jedan turski bezbjednosni zvaničnik kazao je za Rojters da oni zapravo pokušavaju da zaštite migrante od Grka koji pucaju na njih.

Više od 10.000 migranata, uglavnom Avganistanaca i Sirijaca, pokušava da probije granicu od kako je Turska prošlog četvrtka saopštila da se više neće povinovati sporazumu sa EU iz 2016. i sprečavati migrante da idu u Evropu u zamjenu za milijarde dolara pomoći.

Evropski šef diplomatije Žozep Borel razgovarao je juče u Ankari sa Erdoganom i najavio dodatnu humanitarnu pomoć vrijednu 60 miliona eura za najranjiviji narod na sjeverozapadu Sirije.

Borel je takođe sadašnju situaciju na tursko-grčkoj granici opisao kao „neprihvatljivu“ i pozvao Ankaru da ne ohrabruje migrante da ulaze u EU ilegalno. Visoki evropski zvaničnici obišli su juče grčko-tursku granicu i najavili pomoć Atini od 700 miliona eura u cilju suzbijanja nove migrantske krize.

Orban: 130.000 migranata već prešlo granicu

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je u srijedu da je 130.000 migranata već prešlo grčko-tursku granicu, i da oni moraju biti zaustavljeni u južnim djelovima kontinenta. Rojters navodi da je nejasno kako je Orban došao do te cifre koja je znatno veća od zvaničnih podataka.

„Neće biti dovoljno braniti grčko-tursku granicu”, kazao je Orban na konferenciji za novinare lidera Višegradske četvorke kojoj pored Mađarske pripadaju, Poljska, Slovačka i Češka Republika. “Kao posljednje uporište... branićemo spoljne granice Evrope”

Češki premijer Andrej Babiš je kazao da je situacija ozbiljna i da EU mora zaštititi granice, dok je poljski lider Mateuš Moravjecki rekao da je njegova zemlja spremna da pošalje svoje snage da pomognu Grčkoj.

Članice Višegradske četvorke su poznate po oštrom stavu protiv migranata i odbacile su plan EU o raspoređivanju izbjeglica u članicama bloka.

Bonus video: