VISOKI PREDSTAVNIK EU IZRAZIO ZABRINUTOST

Borel: Pandemija je nekim zemljama izgovor za ograničenje slobode medija

"U previše zemalja novinari moraju da se bore protiv restriktivnih zakonodavstava koja se ponekad pripisuju i krizi izazvanoj Kovid-19. Sve je više slučajeva isključivanja interneta i zatvaranja veb stranica", saopštio je Borel povodom Svjetskog dana slobode medija
586 pregleda 0 komentar(a)
Borel, Foto: BETAPHOTO
Borel, Foto: BETAPHOTO

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel izrazio je zabrinutost što se pandemija Kovid-19 u nekim zemljama koristi kao izgovor za nametanje neprimjerenih ograničenja slobodi medija.

"U previše zemalja novinari moraju da se bore protiv restriktivnih zakonodavstava koja se ponekad pripisuju i krizi izazvanoj Kovid-19. Sve je više slučajeva isključivanja interneta i zatvaranja veb stranica", saopštio je Borel povodom Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava danas.

Izvještači, kako je naveo, izloženi su prljavim kampanjama, finansijskim pritiscima i napadima državnih ili partijskih medija, često ih prisiljavajući na samocenzuru.

"Previše ih se suočava sa uznemiravanjem, proizvoljnim hapšenjem i zatvorom. Previše novinara je izgubilo život zbog svog posla", dodao je Borel, prenosi EU Info centar.

On je naveo da se EU se fokusira na borbu protiv dezinformacija o Kovid-19 i da snažno potvrdjuje svoju stalnu podršku ključnoj ulozi nezavisnih i pouzdanih medija širom svijeta.