PO NAREĐENJU PUTINA

Rusija će 24. juna organizovati paradu povodom Dana pobjede

Datum, 24. jun je simboličan za Rusiju jer je tada održana prva velika vojna parada poslije pobede nad nacistima 1945. godine. Parada se obično održava 9. maja, a to je datum koji se odnosi na njemačku kapitulaciju
888 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: AP
Vladimir Putin, Foto: AP

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će 24. juna biti organizovana vojna parada povodom 75 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu i dodao da je vrhunac epidemije koronavirusa prošao.

"Naložio sam početak priprema za vojnu paradu u Moskvi i drugim gradovima... To će biti 24. juna", rekao je Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Predsjednik Rusije je rekao da se stabilizovala situacija sa koronavirusom u cijeloj zemlji, regionima i u oružanim snagama.

"Prema navodima stručnjaka, može se smatrati da je vrhunac epidemije kod nas prošao", dodao je Putin.

Datum, 24. jun je simboličan za Rusiju jer je tada održana prva velika vojna parada poslije pobede nad nacistima 1945. godine. Parada se obično održava 9. maja, a to je datum koji se odnosi na njemačku kapitulaciju.

Parada je ove godine odložena zbog epidemije koronavirusa. Putin je 9. maja skromno obilježio dan kratkim govorom ispred groba Neznanom junaku kod Kremlja i drugim govorom vojnicima unutar Kremlja.

Putin je danas naložio ministru odbrane da primjeni sanitarne mjere protiv širenja Kovida-19 tokom priprema vojne smotre, navodeći da nijedan učesnik parade ne smije da bude izložen riziku od virusa.

U Rusiji je od koronavirusa zvanično preminulo 3.807 osoba dok je zaraženo više od 362.000.

Preporučujemo za Vas