Turska najavila traganje za ležištima prirodnog gasa i nafte

Grčka i Kipar odgovaraju istom mjerom na pomorski izazov Turske, ratna flota isplovila

Grčka ukazuje da samo njena pomorska baza koji koriste i SAD i NATO, u Iraklionu, na Kritu, ima ovlašćenje da objavljuje "Navteks", te oblasti na koje pretenduje Turska

3978 pregleda 6 komentar(a)
Oružane snage Grčke od sinoć u punoj pripravnosti, Foto: Beta/AP
Oružane snage Grčke od sinoć u punoj pripravnosti, Foto: Beta/AP

Sve oružane snage širom teritorije Grčke od sinoć su u stanju pune pripravnosti, jedinice su hitno popunjene, a flota Ratne mornarice je raspoređena u Egeju kod ključnih djelova grčke pomorske teritorije, gdje je Turska najavila traganje za ležištima prirodnog gasa i nafte.

Ratna mornarica Grčke je izdala hitno obavještenje (Navteks) kojim je poništila istovjetnu tursku najavu slanja istraživačkog turskog broda "Oruk Reis" u grčku zonu eksploatacije podmorja, objavili su atinski mediji.

Sličan potez učinio je i Kipar, za djelove Sredozemlja koji mu pripadaju, a gdje je Turska takođe najavila seizmičko istraživanje podmorja.

"Navteksi" grčke Ratne mornarice pozivaju posade svih brodova da "ignorišu ilegalno tursko obavještenje" jer ga je "objavila neovlašćena (turska) stanica i odnosi se na ilegalne aktivnosti u grčkom području".

Grčka ukazuje da samo njena pomorska baza koji koriste i SAD i NATO, u Iraklionu, na Kritu, ima ovlašćenje da objavljuje "Navteks", te oblasti na koje pretenduje Turska.

Turska je uzvratila recipročno: da su nove, grčke i kiparske "Navtekse" objavile stanice koje su "neovlašćene za određeni region" gde bi Turska da traga za gasom i naftom.

Grčki mediji prenose da je turski istraživački brod "Oruk Reis" i dalje usidren u turskoj sredozemnoj luci Antaliji, vjerovatno zbog jakog vjetra, dok je registrovana intenzivna aktivnost turskih ratnih brodova kod pomorske baze Aksaz, na jugu Egeja, nedaleko od grada Marmarisa.

Preporučujemo za Vas