Borel: EU će temeljno preispitati odnose s Bjelorusijom

Šev evropske diplomatije je ocijenio da su građani Bjelorusije pokazali da žele promjenu i pozvao vlasti u Minsku da počne dijalog sa svim djelovima društva

5359 pregleda 135 reakcija 7 komentar(a)
Borel, Foto: AP Photo
Borel, Foto: AP Photo
Ažurirano: 11.08.2020. 20:58h

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je danas da će EU temeljno preispitati svoje odnose s Bjelorusijom i ocijenio da predsjednički izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodni ni pošteni.

"Ocijenićemo poteze bjeloruskih vlasti i sprovesti duboko preispitivanje odnosa EU sa Bjelorusijom", rekao je Borel.

Ocijenio je da su građani Bjelorusije pokazali da žele promjenu i pozvao vlasti u Minsku da počne dijalog sa svim djelovima društva.

On je kazao da EU razmatra moguće poteze protiv osoba koje su umiješane u obračun bjeloruske policije s demonstrantima poslije predsjedničkih izbora održanih u nedjelju ili protiv zvaničnika koji su možda uticali na glasanje.

"To bi između ostalog moglo da obuhvati preduzimanje mjera protiv odgovornih za nasilje, neopravdana hapšenja i falsifikovanje rezultata izbora", naveo je Borel.

EU je 2004. godine uvela embargo na oružje Bjelorusiji i uvela sankcije onima za koje tvrdi da su povezani s nestankom protivnika dugogodišnjeg predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Narednih godina EU je uvela dodatne mjere protiv brojnih pojedinaca i organizacija, ali je većina sankcija ublažena 2016. godine kada je Lukašenko oslobodio grupu političkih zatvorenika.

Prema zvaničnim rezultatima predsjedničkih izbora, Lukašenko je osvojio više od 80 odsto glasova, a vodeća opoziciona kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja oko 10 odsto.

Objavljivanje rezultata prema kojima je pobijedio Lukašenko, predsjednik države od 1994. godine, dovelo je do protesta prethodne dvije večeri i teških sukoba policije i demonstranata. Jedan demonstrant poginuo je tokom sukoba, a desetine su povredjene.

Tihanovskaja, koja je prvobitno odbila da prizna rezultate glasanja, izjavila je danas da se sklonila u Litvaniju i pozvala pristalice da prekinu s demonstracijama.

Bonus video: