Turska očekuje pad uvoza nakon novih nalazišta u Crnom moru

Ukoliko bude moguća komercijalna eksploatacija gasa to bi moglo da transformiše zavisnost Turske od Rusije, Irana i Azerbejdžana što se tiče uvoza energenata

4300 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Turska očekuje značajan pad uvoza energenata nakon što su pronađene rezerve prirodnog gasa u Crnom moru, a trenutno se analiziraju i na drugim lokacijama, rekao je ministar energetike Fatih Donmez.

Turski predsjednik Tajip Erdogan saopštio je ranije da su pronađene rezerve od oko 320 milijardi kubnih metara gasa, a koji bi mogli da se prebace u gasovode već 2023. godine.

On je rekao da je odlučan u tome da Turska postane izvoznik energenata, prenosi Tanjug.

Ukoliko bude moguća komercijalna eksploatacija gasa to bi moglo da transformiše zavisnost Turske od Rusije, Irana i Azerbejdžana što se tiče uvoza energenata, a koji je prošle godine koštao ovu zemlju 41 milijardu USD.

"Sa ovim otkrićem očekujemo ozbiljan pad uvoza. Utvrdili smo temelje za naše građane da koriste prirodni gas po mnogo nižoj cijeni", rekao je Donmez i dodao da ima još da se istraži oko šest hiljada kvadratnih kilometara.

On je dodao da se i tu očekuju nova nalazišta.

"Već sada možemo da kažemo da će naš gas biti jeftiniji od onog koji uvozimo. Očigledno je da će cijene pasti", rekao je Donmez.

Turska, takođe, istražuje nalazišta nafte i gasa u Sredozemnom moru, što je izazvalo ljutite reakcije Grčke i Kipra.

Bonus video: