Vrhovni sud Bjelorusije proglasio se nenadležnim za žalbe opozicije

Ranije je predstavnik Ustavnog suda Belorusije Petar Miklaševič izjavio da Ustav zemlje ne omogućava javnim organima i organizacijama da mijenjaju rezultate predsjedničkih izbora, tj. koordinacioni savjet opozicije u tu svrhu ne ispunjava osnovne zakone zemlje

5882 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednih od protesta u Bjelorusiji, Foto: Reuters
Sa jednih od protesta u Bjelorusiji, Foto: Reuters

Vrhovni sud Bjelorusije odbio je da pokrene postupak po žalbi bivših predsjedničkih kandidata Tatjane Kanopacke, Andreja Dmitrijeva i Svetlane Tihanovskaje na rezultate predsjedničkih izbora koje je objavila Centralna izborna komisija, javlja Sputnjik, prenosi n1.

Svoju odluku obrazložio je time što ovakve vrste zahtjeva nisu u njegovoj kompetenciji. Ranije je predstavnik Ustavnog suda Belorusije Petar Miklaševič izjavio da Ustav zemlje ne omogućava javnim organima i organizacijama da mijenjaju rezultate predsjedničkih izbora, tj. koordinacioni savjet opozicije u tu svrhu ne ispunjava osnovne zakone zemlje. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovskaja. Rezultati izbora su izazvali velike proteste u zemlji, podsjeća Sputnjik.

Bonus video: