"Nećemo praviti kompromise oko fundamentalnih pitanja..."

Britanski pregovarač: Ne plašimo se da napustimo pregovore s EU bez dogovora

Uoči ključne runde pregovora poslije Bregzita, Frost je za list Mejl on sandej rekao da Velika Britanija želi da "povrati ovlašćenja za kontrolu svojih granica" i dodao da je to "najvažnija stvar"

8022 pregleda 0 komentar(a)
Frost, Foto: Reuters
Frost, Foto: Reuters

Glavni britanski pregovarač za Bregzit Dejvid Frost izjavio je da se London neće plašiti da napusti pregovore s EU ako Brisel ne popusti oko ključnih pitanja.

Uoči ključne runde pregovora poslije Bregzita, Frost je za list Mejl on sandej rekao da Velika Britanija želi da "povrati ovlašćenja za kontrolu svojih granica" i dodao da je to "najvažnija stvar".

"Nećemo praviti kompromise oko fundamentalnih pitanja imanja kontrole nad sopstvenim zakonima", kazao je Frost.

Frost će se u utorak u Londonu sastati s pregovaračem EU za Bregzit Mišelom Barnijeom.

Biće to osma runda pregovora Londona i Brisela otkako je Velika Britanija napustila Uniju 31. januara.

Politički razlaz biće praćen ekonomskim razdvajanjem 31. decembra, po okončanju 11-mjesečnog tranzicionog perioda, kada Velika Britanija treba da napusti jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Dvije strane pokušavaju da postignu novi sporazum o trgovini, bezbjednosti i drugim pitanjima, ali rješenje nije na pomolu.

Dva pitanja koja izazivaju najviše nesuglasica su pristup evropskih brodova ribolovu u britanskim vodama i državna pomoć industrijama.

EU je odlučna da obezbijedi "ravnopravne uslove" na tržištu kako britanske firme ne bi mogle da naruše standarde Unije koji se tiču životne sredine ili radnog mjesta ni da upumpavaju javni novac u britanske industrije.

London optužuje blok 27 zemalja da postavlja zahtjeve koje nije nametnuo drugim državama s kojima ima sporazume o slobodnoj trgovini kao što je Kanada.

Ako dvije strane ne postignu sporazum, od 1. januara će biti uvedene carine i druge prepreke.

Britanske kompanije su prošle nedjelje upozorile da bi u tom slučaju moglo da dođe do zastoja saobraćaja u lukama i do "ozbiljnih poremećaja" u snabdijevanju najvažnijom robom.

Preporučujemo za Vas