Merkel: Hrabrost mirnih demonstranata zadivljujuća

Merkelova se, u nedjeljoj video-poruci, osvrnula na Međunarodni dan demokratije, koji se slavi u utorak, i pozvala građane da svakog dana budu svjesni koliko je dostignuće demokratija

10899 pregleda 2 komentar(a)
Merkelova, Foto: AP Photo
Merkelova, Foto: AP Photo

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je danas Bjelorusiju, rekavši da se u toj zemlji zalaganje za demokratiju "gazi nogama" i rekla da je hrabrost i odlučnost mirnih demonstranata zadivljujuća.

Merkelova se, u nedjeljoj video-poruci, osvrnula na Međunarodni dan demokratije, koji se slavi u utorak, i pozvala građane da svakog dana budu svjesni koliko je dostignuće demokratija.

"Isplati se demokratiju u Njemačkoj stalno jačati. Čvrsto utemeljenje demokratskih vrijednosti je velika sreća za koju nam mnogi u svijetu zavide", istakla je kancelarka, prenosi Tanjug.

Ona je ocijenila da demokratija, nažalost, nije nešto što se podrazumeva širom svijeta.

"Autoritarni sistemi mogu, takođe, biti ekonomski uspešni, ali na račun elementarnih osnovnih prava. To nije naš evropski put", istakla je Merkelova.

Ona je naglasila da svako u Njemačkoj može da kritikuje odluke vlade i to izrazi na mirnim demonstracijama, podsjećajući da je visoka vrijednost pravne države.

"Međutim, široko diskutovane mjere su djelovale i ostaju važne”, naglasila je Merkelova, dodajući da činjenica da velika većina građana mjere primjenjuje u cilju zaštite slabijih predstavlja izraz zajedništva, na šta je posebno ponosna.

Bonus video: