Mas i Le Drian: Užasan pokušaj ubistva Navaljnog; Rusija: Neprihvatljive optužbe

"Umjesto da sarađuju sa Rusijom kako bi se rasvijetlila dešavanja sa tim blogerom, vlade Njemačke i Francuske su prešle sa prijetnje na pokušaje ucjene prema nama", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije

4621 pregleda 1 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo je danas kao "neprihvatljive" optužbe Francuske i Njemačke koje su osudile "umiješanost i odgovornost" Rusije u trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog i zaprijetile sankcijama.

"Umjesto da sarađuju sa Rusijom kako bi se rasvijetlila dešavanja sa tim blogerom, vlade Njemačke i Francuske su prešle sa prijetnje na pokušaje ucjene prema nama", navodi se u saopštenju.

Šefovi diplomatija Njemačke Hajko Mas i Francuske Žan-Iv Le Drian osudili su danas u zajedničkom saopštenju "užasan pokušaj ubistva" Navaljnog, žestokog kritičara Kremlja.

Ministri su dodali da ne vide "nijedno drugo vjerodostojno objašnjenje" za njegovo trovanje "osim ruske odgovornosti i umiješanosti".

"Takva izjava je neprihvatljiva i po sadržaju i po tonu", dodaje se u saopštenju i navodi da se su Pariz i Berlin stavili na "čelo antiruske koalicije", koja se navodno stvara u Evropskoj uniji.

Nakon trovanja Navaljnog, šef evropske diplomatije Žozep Borel je pomenuo mogućnost usvajanja "Zakona Navaljni" kao sredstva za nove sankcije Moskvi, a i Njemačka je navela da razmišlja o kaznenim mjerama.

Međunarodna organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) saopštila je u utorak da je supstanca tipa nervnog agensa novičok pronađena u organizmu Alekseja Navaljnog, koji je prebačen u berlinsku bolnicu zbog trovanja.

Protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina prebačen je u Njemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. avgusta na domaćem letu u Rusiji.

Navaljni (44) je držan u indukovanoj komi više od dvije nedjelje i liječen je protivotrovom.

Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umiješanost u trovanje, a te optužbe su ruski zvaničnici odbacili.

Ruski opozicionar je 23. septembra pušten na kućno liječenje i oporavlja se u Berlinu.

Bonus video: