Protesti u Poljskoj protiv skoro potpune zabrane abortusa

Na osnovu jučerašnje presude, abortus će u Poljskoj biti legalan samo u slučajevima ako trudnoća predstavlja opasnost po život ili zdravlje majke ili ako je ona rezultat zakonom zabranjenih djela poput silovanja ili incesta

4237 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se u petak ujutro u Varšavi na protestu protiv skoro potpune zabrane legalnog abortusa u toj zemlji, koja je od juče na snazi odlukom tamošnjeg Ustavnog suda.

U četvrtak je taj sud donio presudu da je na osnovu ustava obavljanje abortusa u slučaju malformacija fetusa ilegalno. Malformacije fetusa bile su prošle godine razlog gotovo svih legalno izvedenih prekida trudnoće u Poljskoj.

Na osnovu jučerašnje presude, abortus će u Poljskoj biti legalan samo u slučajevima ako trudnoća predstavlja opasnost po život ili zdravlje majke ili ako je ona rezultat zakonom zabranjenih djela poput silovanja ili incesta.

Ova presuda ima tektonsko značenje u Poljskoj, jer praktički anulira poljski "kompromis oko abortusa", zakon donesen 1993. koji više od 20 godina nije doživio nikakve značajnije promjene, prenosi Hina.

Nekoliko stotina ljudi u Varšavi okupilo se uprkos zabrani okupljanja više od deset ljudi, uvedenoj zbog pandemije koronavirusa, a protesti su počeli još u četvrtak veče okupljanjem ispred sjedišta Ustavnog suda.

Demonstranti su potom nastavili protest ispred sjedišta vladajuće konzervativne stranke Prava i pravde, a kada su nastavili kretanje prema kući njenog lidera Jaroslava Kačinjskog policija im je blokirala put, pa je došlo i do manjih sukoba.

Kako javljaju lokalni mediji, manja protestna okupljanja održana su u više poljskih gradova.

Brojne organizacije za ženska prava i opozicioni političari izrazili su svoje protivljenje donesenoj presudi.

Iako je presudu o zabrani abortusa u slučaju fetalnih malformacija donio Ustavni sud, mnogi učesnici političke i društvene scene koji ne pripadaju vladajućoj stranci smatraju da je taj sud politizovan i pod direktnim uticajem vladajuće stranke Prava i pravde.

Povezani članci

22. Oktobar 2020.

Poljska: Abortus neustavan i ako je fetus defektan

Bonus video: