kritika državnih mjera

Štrajk ljekara u Španiji, traže više priznanja za rad tokom pandemije

Po navodima sindikata CESM, u štrajku je danas učestvovalo 85 odsto od 267.000 zaposlenih u zdravstvu

1138 pregleda 0 komentar(a)
Protest u Madridu, Foto: Reuters
Protest u Madridu, Foto: Reuters

Velika većina ljekara u Španiji danas je prvi put za 25 godina štrajkovala tražeći više priznanja za svoj iscrpljujući rad tokom šest mjeseci borbe protiv koronavirusa.

Po navodima sindikata CESM, u štrajku je danas učestvovalo 85 odsto od 267.000 zaposlenih u zdravstvu.

Zbog sanitarnih mjera i radi održavanje minimuma rada, na sindikalnom protestu ispred Parlamenta u Madridu je bilo svega pedesetak ljekara.

Gastroenterolog Serhio Kasabona rekao je na tom skupu da je "posljednja kap koja je prelila čašu" ukaz o premještanju ljekara shodno potrebi, bez obzira na specijalnost, što je Ministarstvo zdravlja opravdalo epidemijom, a sindikat CESM smatra da se time ugrožava zdravstvo.

Za Pabla Seresedu, digestivnog hirurga, taj "dekret otkriva nesposobnost (vlasti) da se suoči s pandemijom", a Kasabona je kritikovao i donošenje političkih odluka tokom epidemije "bez konsultacija s profesionalcima".

On je posebno kritikovao ekspresno izgrađenu KOVID-bolnicu "Isabel Zendal" u Madridu rekavši da "to nije bolnica, već zgrada, bez osoblja" kojeg ni drugdje nema dovoljno.

Vlada je danas najavila da će budžet za javno zdravstvo biti povećan za čak 151 odsto, odnosno za tri milijardi eura, od čega 2,4 milijarde iz EU, za kupovinu vakcina i jačanje javne mreže ljekara opšte prakse.