Borel: EU će uvesti sankcije preduzećima bliskim vlastima Bjelorusije

"Odlučili smo da nastavimo sa novom serijom sankcija kao odgovor na brutalnost vlasti i one će uticati na pojedince, ali i na institucije, poslovne lidere i kompanije", rekao je Borel poslije video sastanka šefova diplomatija EU

6313 pregleda 0 komentar(a)
Borel, Foto: Rojters
Borel, Foto: Rojters

Evropska unija (EU) će pripremiti sankcije protiv šefova preduzeća i kompanija bliskih vlastima u Bjelorusiji u cilju zaustavljanja represije u toj zemlji, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednosti Žozep Borel.

"Odlučili smo da nastavimo sa novom serijom sankcija kao odgovor na brutalnost vlasti i one će uticati na pojedince, ali i na institucije, poslovne lidere i kompanije", rekao je Borel poslije video sastanka šefova diplomatija EU.

Borel je dodao da će sankcije uticati na ekonomske aktivnosti Bjelorusije.

Zemlja EU sada treba da razmotre te sankcije i prikupe dovoljno dokaza za stavljanje imena pojedinaca i kompanija na crni spisak EU, naveo je Borel.

Naredni sastanak šefova diplomatija EU predviđen je 7. decembra i potrebno je da se sve zemlje EU slože sa uvođenjem dodatnih sankcija Bjelorusiji.

EU je već uvela sankcije predsjedniku Aleksandru Lukašenku, njegovom sinu i članovima njegovog okruženja. Njima je zabranjen boravak u EU gdje im je imovina zamrznuta.

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle više od tri mjeseca.

Bonus video: